Kapitalizme karşı "Küresel gürültü"

30'dan fazla ülkede sokakları dolduran binlerce kişi "Gayrimeşru borç, gayrimeşru hükümet" sloganıyla sermayenin çıkarlarını herşeyin üzerinde tutarak gayrimeşru borçlarla eşitsizlik ve adaletsizlik üreten kapitalizmi protesto etti.

Dünya çapında Nobel Barış Ödülü sahibi, Avrupa Birliği ülkelerinin de aralarında bulunduğu 30’dan fazla ülkede “Küresel gürültü” eylemlerine katılan göstericiler toplumları ve dünyayı tahrip eden siyasi ve mali elitlere seslerini duyurmak için meydanları doldurdu.

Çoğunlukla Avrupa ve Amerika’da hafta sonu gerçekleşen “Küresel gürültü” eylemleri aşağıdaki haritadan da görülebileceği gibi IMF ve Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı Japonya’nın yanı sıra Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.


“Küresel gürültü” eylemleri dünya genelinde küresel adaleti ve dayanışmayı sağlamak için insanların birlik olması temennisine dayanıyor. “Küresel gürültü” eylemleri ile sermayeye çok açıkça “Sesiz olmayacağız” mesajı verilmek isteniyor.

İspanya ve Portekiz’de kapitalizmin krizinin etkisiyle uygulanan kamu harcamalarında kesinti, bütçe kesintisi ve kemer sıkma politikalarının yanı sıra işsizlik ile karşı karşıya kalan emekçi sınıflar hafta sonu meydanları doldurdu.

"Borç bizim değil, biz ödemeyeceğiz"
Ellerinde tencerelerle binlerce kişi Nobel Barış Ödülü sahibi olan Avrupa Birliği ülkelerinden İspanya ve Portekiz’de kamu harcamalarındaki kesintilere karşı uluslararası protestoyu içeren “Küresel Gürültü” gününde (Global Noise) bir araya geldi.


Ellerinde "Borç bizim değil, biz ödemeyeceğiz" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler Madrid'deki AB binasının önünden başlattıkları yürüyüşü Merkez Bankasının önünden geçerek Puerto del Sol meydanında tamamladı.

Kasım ayı İrlanda, Portekiz ve Yunanistan gibi IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) troykasına tam teşekküllü bir yardım paketi için gidecek olan İspanya için çok kritik bir dönem. Bu durum İspanyolların korktuğu gibi üç yıl içinde ikinci resesyonunu yaşayan ve rekor işsizlik oranlarına sahip olan İspanya’da yeni kemer sıkma politikaları ve kesintiler anlamına geliyor.

Portekiz’in başkenti Lİzbon’da ise meydanı dolduran göstericilere destek veren onlarca sanatçının katılımıyla gerçekleşen konserler ile kesintileri protesto etti. 2011’de 78 milyar avroluk kurtarma paketi alan ülkede ekonomi yüzde 3 küçülürken, son olarak işsizlik oranı ise yüzde 16 olarak açıklanmıştı.
Söz konusu protestolar gelecek yıl için Portekiz hükümetinin u dönüşü yaparak kesintiler yerine vergi artırımına gitmesine yol açtı.

AB, IMF ve ECB troykası ve aldığı kararlar protesto edilen Portekiz ve İspanya’da kamu bütçesinden büyük paralar aktarılan bankalar krizin sorumlusu olarak suçlanıyor.

(soL- Haber Merkezi)