"Kapatacağım" demişti ama...

ABD Temsilciler Meclisi’nin aldığı karara göre Guantánamo’daki hapishane açık kalmaya devam edecek. Obama başkan olursa hapishaneyi kapatacağını vadetmişti.

Barack Obama’nın başkanlık seçimlerinden önceki vaatlerinin en dikkat çekenlerinden biri, Küba'daki Guantánamo üssünde bulunan hapishaneyi kapatacağı idi. Obama’nın başkanlıktaki 2 yılı dolmak üzere olmasına rağmen bu yönde hiçbir somut adım atılmamış durumda. Temsilciler Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde aldığı karar da hapishanenin açık kalmaya devam edeceğini gösteriyor.

174 esir bulunuyor
Dünyanın en kötü cezaevlerinin başında gösterilen Guantánamo Hapishanesi’nde şu an 174 tutuklu bulunuyor. Hapishane korkunç işkenceler ve insan hakları ihlalleriyle biliniyor. 11 Eylül saldırılarından sonra açılan hapishanedeki tutukluların büyük bir kısmı Ortadoğulu.

Ekim’e kadar kapanmayacak
ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde alınan karara göre, 2011’in Ekim ayına kadar Guantánamo’daki tutuklulardan hiçbiri başka bir yere aktarılmayacak. Yasak kararı sadece ABD sınırları ile de sınırlı değil. Tutuklular başka bir ülkeye de aktarılamayacak.

Wikileaks’in belgeleri ABD hükümetinin birçok ülke ile Guantánamo esirlerini göndermek için pazarlık yaptığını ortaya çıkarmıştı. ABD bu girişimlerin hepsinde başarısız olmuştu. Kararla bu girişimler de son bulmuş olacak.

Obama söz vermişti
‘Değişim’ sloganıyla seçimlere giren ve ABD başkanı olan Obama, bu insanlık suçuna son vereceklerini defalarca dile getirmişti. Seçim kampanyasında oldukça sık kullandığı bu söylem birçok kesimden destek almasını sağlamıştı.

(soL – Dış Haberler)