Kaddafi'nin linç detayları: Anüsünden bile bıçakladılar...

İnsan Hakları İzleme Örgütü, linç edilerek öldürülen Muammer Kaddafi'nin ölümüyle ilgili detayları içeren bir rapor yayınladı. Raporda Kaddafi'nin muhtemelen bir süngüyle anüsünden bıçaklandığı belirtilirken, Kaddafi'nin 66 korumasının infaz edilmesinin savaş suçu olduğuna dikkat çekildi.

20 Ekim 2011 yılında, NATO destekli silahlı gruplar tarafından yakalanan ve videoya da kaydedilen linç nedeniyle hayatını kaybeden eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ölümüyle ilgili kan donduran detaylar açıklandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan ve Independent'ın haberleştirdiği raporda, Kaddafi'nin yakınında bulunan ve son çatışmadan sağ kurtulan eski görevlilerle ve orada bulunan silahlı çete mensuplarıyla yapılan mülakatlardan faydalanıldı. HRW, Libyalı yetkililer tarafından Kaddafi'nin "iki ateş arasında kaldığı için" yaralanıp öldüğü iddiasına rağmen, linç edilerek öldürüldüğüne dair kanıtlar olduğunu belirtti. HRW'nin ortaya çıkardığı bir başka olay da, Kaddafi'nin konvoyunda bulunan 66 kişinin, muhalifler tarafından silahsızlandırıldıktan sonra infaz edilmiş olmaları. Örgüt, bu infazları savaş suçu olarak tanımladı ve Libyalı yetkililerin bu suçları soruşturmakla yükümlü oldukları vurgulandı.

Kaddafi linç edilirken olay yerinde bulunan üst düzey bir çete komutanının, "Durum karmakarışıktı... Manzara şiddet doluydu... Kafa karıştırıcıydı..." dediği aktarıldı.

Anüsünden süngülemişler...
NATO uçaklarının Kaddafi'nin konvoyuna 5 bin 700 kg civarında bomba bıraktığı söylenirken, bombalara 14 aracı yok etti ve en az 53 kişinin ölümüne neden oldu.

Bu saldırıdan sonra yürüyerek kaçmaya çalışan Kaddafi ve korumaları bir tünelin içine girdiler. Buradaki çatışmanın ardından başına şarapnel parçası isabet ettiği için yaralanan Kaddafi'yi yakalayan silahlı grup, eski lideri meydana çıkartarak taciz etmeye başladı. Bundan sonra yere düşen Kaddafi'nin, bir silahlı milis tarafından, büyük ihtimalle süngü ile anüsünden yaralandığı belirtiliyor.

Durumu kabul eden çete komutanı Halid Ahmed Raid, "İnsanlar onun saçını çekiyor ve ona vuruyordu. Bir yargılama olması gerektiğini anlamıştık ancak herkesi kontrol edemedik, bazı davranışlar kontrolümüz dışında gerçekleşti." dedi.

Kaddafi'nin en sonunda ambulansa bindirildiği zaman "neredeyse tamamen çıplak ve ölmek üzere" olduğunun belirtildiği raporda, iki saatlik bir yolculuğun ardından Misrata'ya vardığında ise "hemen hemen tamamen öldüğü" söylendi.

(soL - Dış Haberler)