'Kaçın Rus ayısı geliyor'

Gürcistan'ı kışkırtıp Kafkaslar'ı ateşe atan ABD yönetimi Rusya geri adım atmayınca yeni planı devreye soktu. "Ruslar eskisi gibi" diyerek soğuk savaşı ima eden Amerikalılar bütün dünyayı Moskova'ya karşı ortak hareket etmeye çağırıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Amerika Birleşik Devletleri'nin Rusya üzerindeki baskısı giderek artıyor. Dışişleri Bakanı Rice "Rusya ateşkese uymuyor" derken Savunma Bakanı Robert Gates'ten "ağır" bir suçlama geldi: "Rusya geçmişe dönüyor".

Aslında bütün bunlar ABD'nin Gürcistan'ı Güney Osetya'ya saldırmaya teşvik ederek "her durumda kazanmayı" kafasına koyduğunu göstermekte. Eğer Rusya, ABD ve Gürcistan'ın Osetya'daki adımına yanıt vermeseydi, bu Moskova'nın bölgedeki bütün ağırlığını kaybetmesi anlamına gelecekti ve ABD yeni hamleler için pozisyon alacaktı.

Rusya bunu yapmadı ve Kafkaslar'daki provokasyona sert bir karşılık verdi. Ancak şimdi ABD diğer seçeneği uygulayarak bütün dünyayı Rusya'ya karşı kışkırtıyor ve ardı ardına önemli açılımlar geliştiriyor. ABD Savunma Bakanı'nın "biz onları demokrasi yoluna sokmuş, uluslararası camiaya almıştık, şimdi bu tavırlarıyla geriye gidiyorlar" dedikten sonra "bir nükleer savaş olasılığı çok düşük ama Rusya bu tavrının bedelini ödeyecek" şeklinde konuşması Rusya'nın ne derece kapsamlı bir kuşatma ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Nitekim Dışişleri Bakanı Rice da "Rus politikaları Sovyet dönemini andırıyor" diyerek yeni bir soğuk savaş başlatmakta kararlı olduklarını göstermiş oldu.

Somut adımlar
Gates'in "20 yıllık çabaların boşa gittiğini gördük" diyerek işaret ettiği "Rus tehlikesi"ne karşı çevre ülkelerden derhal ciddi adımlar geldi. En başta provokasyonu başlatan Gürcistan yönetimi "bizi hemen NATO'ya alın" diyerek ülke içinden ve Rusya'dan gelen itirazları bir kalemde siliverdi. Ardından Polonya, ABD ile füze kalkanı sistemlerine ilişkin anlaşmaya imza koydu. Ülkede bu anlaşmaya itiraz edenlerin sesini "Ruslar geliyor" yaygarasıyla kısmışlardı zaten. Polonya'yı Ukrayna takip etti ve batı yanlısı yönetimden "biz de füze kalkanına dahil olmak istiyoruz" açıklaması geldi. Üstelik Ukrayna da NATO'ya üyelik sürecinin hızlandırılmasını talep ediyordu. Oysa Ukraynalıların yarıdan fazlası NATO üyeliğine karşı. Bulgaristan ise ABD'ye topraklarında yeni üsler vermek için hemen kolları sıvadı.

Şimdi Rusya'ya karşı yeni adımlar gündemde. ABD yönetimi Rusya'nın G-8'den çıkarılabileceğini ima ederken, bugün başlamakta olan NATO zirvesinde yeni askeri ve siyasi önlemler tartışılacak. Beyaz Saray'dan yapılan "tek başımıza hareket etmeyeceğiz" açıklaması, ABD'nin Kafkas savaşını, başta Almanya olmak üzere, Rusya'yla daha yakın ilişki içindeki diğer batılı ülkeleri de Moskova'ya karşı kışkırtmak için kullanacağının işareti.

Adım adım provokasyon
İşte Rusya'yı köşeye sıkıştırmak için hazırlanan planın gün gün nasıl uygulandığı ve Türk basınının bu planın nasıl parçası olduğunun öyküsü...

-9 Ağustos
Gürcistan Güney Osetya'da iki bin sivilin ölümüne neden olan bir saldırı gerçekleştirmiştir ama bu batı ve Türk basınında önemsenmemektedir. Medyaya göre Ruslar Gürcistan'ı bombalamaktadır.

Hürriyet, manşetine konuyu "Kafkasya'daki savaşta 2. gün... Rus uçakları kentleri vuruyor. Halk kentlerden kaçıyor" şeklinde taşıdı. (Bu kentler arasında başkent Tiflis olduğu iddia edildi ma bu haber yalan çıktı)

Yeni Şafak ise, "Rusya, 'ayı'larla vuruyor" başlığını kullandı: Gürcistan'a karşı girişilen operasyonda Rus Hava Kuvvetleri, Soğuk Savaş döneminin ikonu Tupolev-95'i kullandı. (Ayı Ruslar imajı pekiştiriliyor)

-10 Ağustos
Yeni Şafak: Rusya'nın güç gösterisi.
Yeni Şafak, Güney Osetya'daki kayıplara Ruslar neden oldu diyor: Kafkaslardaki Rusya-Gürcistan savaşı üçüncü gününe girdi. Rusya dün Güney Osetya'nın kentlerine, önemli Gürcü limanlarına ve Bakü- Tiflis- Ceyhan boru hattına bomba yağdırdı. Rus ve Gürcü saldırılarında 2000 kişinin öldüğü ifade edilirken yaklaşık 30 bin Osetyalı evlerini terketti. (BTC hattının bombalanmadığı hemen ortaya çıktı ama olsun...)

-11 Ağustos
Yeni Şafak: Gürcüler toplama kampına götürülüyor. Gürcistan, çatışmaların olduğu Güney Osetya'daki sivil Gürcülerin toplama kampına götürüldüğünü bildirdi. Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, başkent Sıhınvali ve civarındaki yerleşim yerinde kalan sivil Gürcülerin Rus askerleri ve ayrılıkçı Oset milisleri tarafından toplanarak, Kurta bölgesindeki toplama kampına götürüldükleri kaydedildi. (Böylece "toplama kampı" imgesi yeniden hortlatılmış oluyor)

Zaman: Küba Rusya'yı destekliyor. Küba, Güney Osetya'dan Gürcü askerlerini çıkarmak için bölgeye operasyon düzenleyen, Soğuk Savaş döneminde müttefiki olan Rusya'yı savundu. (Kızıllar geliyor!)

-12 Ağustos
Zaman, Ruslar'ın Gürcistan'ı işgal ve yerle bir ettiğini başlıklara taşıdı Gori artık hayalet şehir.

Yeni Şafak, toplama kampı haberini bugün tekrar yazdı. Gürcüler toplama kampında: Gürcistan, çatışmaların olduğu Güney Osetya'daki sivil Gürcülerin toplama kampına götürüldüğünü bildirdi. (Bu haberler doğrulanmadı ama çok etkili oldu)

-13 Ağustos
Vatan gazetesi, Rusların 4 gün boyunca kanlı bir operasyon yürüttükten sonra ağır bir barış önerisinde bulunduklarını yazdı:

Vatan: Gürcü toprağında Gürcü askeri istemem! Rusya dün ani bir ateşkes kararıyla Gürcistan'da yürüttüğü askeri operasyonu noktalandırdı. Ancak barış anlaşması için çok ağır şartlar belirledi: Güney Osetya'ya Gürcü askeri giremez, Saakaşvili kendi iyiliği için gitsin...
20 bin asker ve 500'den fazla tank ile Gürcistan topraklarında 4 gün süren kanlı operasyona imza atan Rus yönetimi dün ani bir kararla ateşkes ilan etti.

Yeni Şafak ise, "Rusya'nın amacı rejim değiştirmek!" başlığıyla yer verdiği uzman görüşü haberinde, Rusların "emperyalist" hedeflerine dikkat çekti: Petrol Uzmanı Tufan Erdoğan, Rusya'nın Gürcistan operasyonlarının temelinde Saakaşvili yönetimini devirme ve 21. yüzyılın enerji haritasında yer alma isteğinin yattığını belirtti. (...) Bölgedeki enerji koridorunu kontrol etmeye çalışan Rusya'nın sözünü geçiremediği ABD destekli Saakaşvili yönetimini devirmek istediğini belirten Erdoğan, 'Rusların amacı Güney Osetya sınırında bulunan Gürcistan kenti Gori'ye yerleşmek, oradaki insanları kurtarmak değil, tamamen kaynakları kontrol altına almak' diye konuştu. (Böylece Rusya'nın yeniden devrim ihraç etmekte olduğunu da öğrenmiş oluyoruz.)

-14 Ağustos
Vatan: Rus askerler ne bulursa yağmalıyor. Vatan gazetesi Rus askerlerinin girdikleri bölgeleri yağmaladığını iddia ederken kanıt olarak camları kırılmış bir elektronik eşya mağazasının fotoğrafını gösteriyor. Elektirik eşyaları yağmalayan askerlerin ise o eşyaları tanklara koyup memleketlerine götürüp götüremeyeceği merak ediliyor. (yağmacı Ruslar geliyor)

Zaman: Rus tankları Medvedev'i dinlemedi. Zaman gazetesi Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in bir gün önce askeri müdahaleyi durdurduk açıklamasına rağmen tankların ilerlemesini haberin başlığına çekip Gürcü birliklerinin Osetya'daki çatışma bilgisini haberde kullanmadan "Gori'de halk Rusların zulmünden kaçıyor" unsurunu öne çıkartıyor. (Rusları kendi liderleri bile durduramıyor)

-15 Ağustos
Sabah: Ruslar Gori'yi teslim etmiyor. Sabah gazetesi Rusya'nın Gori'de bulunmasına "Rusya ile Gürcistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen" Rus ordusu "ele geçirdiği" Gori kentini terk etmiyor yorumunu yapıyor.

Vatan: Gori'yi geri vereceğiz diye bizi çağırıp bombaladılar. (Kalleş Ruslar, sözlerinde durmuyor ve arkadan vuruyorlar)

-16 Ağustos 08
Vatan: Rusya Gürcistan'ı bölmeye ant içti! (Bölücü Ruslar...)

-17 Ağustos
Hürriyet: Putin'in intikamı. Hürriyet gazetesi Putin'in müdahaleleriyle "intikam" bağını kurdu. İşte iddianın dayandırıldığı noktalar: Gürcistan operasyonunun, Başbakan Putin'in uykularını kaçıran "20 Haziran olayı"yla da bağlantısı olup olmadığı tartışılıyor. 20 Haziran günü, Ruslar için karanlık bir gün olmuştu. Gürcistan'da Barış Gücü'nde görev yapan 4 Rus askeri, Gürcü güçler tarafından araçlarından ite kaka indirilmiş, silahları ellerinden zorla alınmış, yerlere yatırılıp, üzerlerine çıkılmış, kolları bağlanmış ve ciddi şekilde tartaklanmıştı. (Kindar Ruslar...)

Vatan ve Hürriyet gazetelerinin ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in açıklamasını manşetten verdikleri başlıklar şu şekilde: "ABD: Rusya geçmişine dönüyor , Rice: Rusya ateşkes anlaşmasına uymuyor"

Milliyet: Rus askerlerinin kuşattığı Gori'de halk yardıma muhtaç!

Yine aynı gün Milliyet'in manşetinde yer alan, Kızılay'dan Gori'ye giden yardımı konu alan haberde ise "kuşatma" başlığı atıldı.

soL'un uyarısı
soL başından beri Kafkaslar'daki gerilimi bütün boyutlarıyla yansıtmaya çalıştı. Emperyalist ülkelerin tek yanlı ve provokasyon kokan haberciliği teşvik ettiğinin bilincinde olarak, değişik haber kaynaklarından yararlanarak gelişmeleri yansıtmaya özen gösterdi.

soL burada gerçeklerden ve bölgede yaşayan halkların çıkarlarından yanadır. Rusya'nın da bir büyük bölgesel güç olarak kendi hesaplarıyla hareket ettiğinin, Kremlin'de bölge halklarının ve Rus emekçilerinin değil Rus sermayesinin çıkarlarını gözeten politikalar geliştirildiğinin bilincindeyiz. Bununla birlikte Soros'çu Gürcistan yönetiminin ABD'yi bölgeye daha fazla yerleştirmek için giriştiği provokasyonlara ve Kafkasya'da yaşayan halkların birbirine kırdırılmasına ve köleleştirilmesine karşı bir yayın organı olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmek istiyoruz.

ABD'de başlatılan ve bizim basınımızın derhal parçası olduğu "Rusya'ya karşı cihat ilan etme" girişimleri habercilik alanında tiksinti verici bir görüntü yaratmaktadır. Bugünkü AKP hükümetini Abdullah Gül'ün The Guardian'da çıkan sahte barışsever ve ABD ile mesafeli görüntüsü değil, bazı örneklerini buraya aldığımız şamatacı-işbirlikçi basın temsil etmektedir.