John Kerry: IŞİD petrolü Türkiye veya Lübnan üzerinden kaçırıyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin oturumunda IŞİD hakkındaki soruları cevapladı. Kerry, IŞİD'in petrolü Lübnan veya Türkiye üzerinden transfer ettiğini söylerken, soruların artması üzerine "gizli oturum" talep etti.

(soL - Dış Haberler) ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin bugünkü oturumunda, Başkan Barack Obama'nın Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik harekat planı hakkında, senatörlerden gelen soruları yanıtladı.

Oturumu açan Senatör Robert Menendez, ABD'nin Irak hükümeti ve peşmerge ile birlikte çalışması gerektiğini söylerken, Suriye muhalefetini de "Beşar Esad'sız Suriye'ye" hazırlaması gerektiğini belirtti. Menendez, Türkiye'nin IŞİD siyasetini de eleştirerek, "korkudan ya da bilinçli bir politik tercih sonucunda", Türkiye'nin IŞİD militanlarının geçişine engel olmadığını vurguladı.

Cumhuriyetçi senatörlerin Obama yönetimine eleştirilerinin ardından söz alan John Kerry, IŞİD'in ABD'ye yönelik ne tür bir "tehdit" olduğunu anlattı. IŞİD'in kadınlara tecavüz ettiğini ve onları sattığını söyleyen Kerry, kendisini protesto eden CodePink üyelerine saygı duyduğunu ancak IŞİD'in neler yaptığının bilinmesi gerektiğini kaydetti.

IŞİD karşıtı koalisyonun "işgal gücü" olmayacağını savunan Dışişleri Bakanı, IŞİD karşıtı işbirliğinin arttığını ve sahadaki durumun değişmeye başladığını iddia etti.

Tam bu noktada, Senatör Dick Durbin, IŞİD'e hangi ülkelerin yardım ettiğini sordu. Kerry, IŞİD'e bir devlet desteği olduğunu düşünmediklerini, fakat elde ettikleri petrolü nasıl sattıkları sorusunun önemli olduğunu söyledi. Durbin'in petrolün hangi sınırlardan geçirildiği sorusuna cevap olarak ise Kerry, "Lübnan veya Türkiye" cevabını verdi.

Demokrat Parti Massachusetts Senatörü Edward Markey de Türkiye’nin rehineler nedeniyle askeri operasyona katılmak istemediğini, ancak Türkiye’nin IŞİD’in ele geçirdiği petrolün destinasyonu haline geldiğini ileri sürdü. IŞİD’in bu kaçak petrol sayesinde ayakta kaldığına vurgu yapan Markey, Kerry’ye Türkiye konusunda ne yapmaları gerektiğini sordu. Markey’in sorusunu Kerry, şöyle yanıtladı:

“Senatör bu çok çok anlamlı ve üzerinde çalıştığımız soru. Türkiye’nin sahip olduğu hassasiyetleri tamamen anlıyoruz. Bu yüzden, dürüst olmam gerekirse, bunun hakkında herkesin önünde çok fazla konuşmak istemiyorum. Bu konuda gizli bir görüşmenin daha iyi olacağını düşünüyorum.”

Zaman içinde mevcut dinamiklerin biraz değişerek bu konunun çözülebileceğinden ümitli olduğunu ifade eden Kerry, “Türkiye zorlukları anlıyor, inanın bana, bu konuda çok samimi görüşmelerimiz oldu. Türkiye önümüzdeki günlerde kendi seçimini yapmak durumunda ve ne olacağını göreceğiz” diye konuştu.