Japonya Savunma Bakanlığı’ndan rekor bütçe talebi

Japonya Savunma Bakanlığı yıllık bütçesinin 48.7 milyar dolara çıkartılmasını istedi. Kabul edilirse, bakalık tarihindeki en yüksek bütçeye sahip olmuş olacak.

Japonya ve Çin arasında tartışmalı adalar nedeniyle yaşanan gerilim sürerken, Japonya Savunma Bakanlığı tarihindeki en yüksek bütçe talebinde bulundu.

Bakanlık yıllık bütçesinin yüzde 3,5'luk bir artışla 5,05 trilyon yene (48,7 milyar dolar) çıkarılmasını istedi.

Yıllar boyunca kesinti yapılan savunma bakanlığı bütçesi, bu artış talebi de onaylanırsa üç yıldır art arda yükseltiliyor olacak. Bakanlık bu duruma gerekçe olarak Çin ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) bölgedeki faaliyetlerini gösteriyor.

Savunma Bakanlığı ayrılacak bütçeyle 20 adet deniz devriye uçağı, hem uçak hem helikoper işlevi görebilen 5 uçak, 3 insansız hava aracı ve 6 hayalet uçak satın almak istiyor.

Geçtiğimiz günlerde Kyodo Haber Ajansı, Kıyı Muhafaza Birliği'nin yıllık bütçesinin iki kat artırılıp 50,4 milyar yene çıkarılmasını istediğini bildirmişti.

Bu yılın ilk aylarında da Japonya Başbakanı Şinzo Abe ülkesinin militarist eğilimlerini engelleyen yasayı değiştirmeye çalışmıştı. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiçbir çatışmada tek bir ateş bile açmayan Japonya ordusunun anayasada yapılmaya çalışılan yeni düzenleme, ABD’nin ya da başka bir müttefik devletin saldırıya maruz kalması halinde yardım etmeyi ön görüyordu.