Japonya Başbakanı savaş suçluları için bağış yaptı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 2. Dünya Savaşı sonrasında savaç suçlusu ilan edilen askerler onuruna yapılan tören için bağışta bulundu.

(soL - Dış Haberler) Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Japonya'nın batısında bulunan Wakayama Budist tapınağında 1000'den fazla Showa şehidi için yapılmış anıtta düzenlenen törene başsağlığı dileklerini sunan bir mesaj gönderdi.

Showa terimi Hirohito İmparatorluğu dönemi için kullanılıyor. Abe'ye göre şehitler bugünün barışı ve refahı için hayatlarını vererek anavatanın kurucusu oldular. Oysa anıtta 2. Dünya savaşından sonra mahkeme tarafından yargılanarak savaş suçlusu ilan edilen 14 komutan için de iyi dilekler yer alıyor.

Anıtın internet sitesindeki açıklamada yargılamanın "zaferin öcü" olarak görüldüğü belirtiliyor.

Öte yandan bu adımla birlikte, 14 savaş suçlusuyla beraber Japon militarizminin sembolü olarak görülen Yasukuni Shirine de anılmış oldu. Geçen senenin Ağustos ayında Japon Büyükelçisi tarafından davet edilen Çinli 3 bakan ve beraberindeki siyasiler de Yasukuni'yi ziyaret etmişti. Bu ayın başlarında ise Abe tarafından önerilen fakat daha sonra gerçekleşmeyen bir tören de küçük çaplı bir krize sebep olmuştu.

Liberal Demokrat Parti sekreteri Yoshihide Suga, Japonların, mahkemenin 1952 yılında sabit gördüğü savaş suçu kararına saygı duyduğunu belirterek "Ülkemiz çok açık ki San Francisco Barış Antlaşmasına göre yapılmış olan yargılamayı ve savaş suçu kararını tanımaktadır" demişti.