İsveç seçimleri: Faşizmin ayak sesleri

İsveç’te Pazar günü yapılan seçimlerden güçlenerek çıkan İsveçli Demokratlar, Avrupa’da güçlenen neo-nazi ve göçmen karşıtı hareketleri tekrar gündeme getirdi.

Geçtiğimiz Pazar İsveç’te seçimler vardı. 4 yıl önceki seçimde olduğu gibi Merkez Sağ Koalisyon oylardan en büyük payı alırken 359 sandalyeli meclisin 172 sandalyesine sahip oldu. Sol koalisyon da 157 vekil çıkarabildi. Seçimlerin en dikkat çekici sonucu ise aşırı sağ ve ırkçı politikalarıyla dikkat çeken İsveç Demokratları’nın oylarını neredeyse ikiye katlayarak, tarihinde ilk kez meclise girmesiydi. Partinin 20 adayı meclise girmeye hak kazandı.

İsveç Demokratları kimler?
İsveç Demokratları, faşist bir partide aranacak özelliklerin çoğuna sahip. Parti kendini milliyetçi olarak niteliyor. Amaç olarak da ‘İsveç kültürünü ve değerlerini korumak’ benimsenmiş. Son 4 seçime katılan parti 2006’da yüzde 2,9 oy almıştı. En dikkat çekici özelliklerinden biri ise parti üyelerinin yüzde 30’unun daha önce şiddet içeren bir suç yüzünden ceza almış olmaları. Parti seçmenlerini ise, özellikle taşradan ve az eğitimliler arasından buluyor.

Parti, politikalarının temeline göçmen sorununu oturtuyor. Nüfusunun yüzde 20’si göçmenlerden oluşan İsveç’te göçmen tartışmaları gündemi sıkça meşgul ediyor. İsveç Demokratları ise ülkedeki çoğu sorunun kaynağını göçmenler olarak görüyor. Suç oranlarının artması ve işsizlik göçmen karşıtı propagandalarının önemli noktalarını oluşturuyor. Partinin çözüm önerisi ise çok tanıdık: Göçmen alımını durdurmak ve ülkedekileri geri göndermek.

‘The Local’ adlı gazetede yayınlanan bir haberde İsveçli Demokratların bir toplantısının kayıtları yer alıyor. Kayıtlarda parti temsilcisi "Afganistan ve Afrika’dan gelen göçmenlerin vücutlarında 2000 parazit taşıdığını biliyor musunuz? Bizim köpeklerimizde bile o kadar yok" diyerek ırkçılığın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Sadece İsveç değil
Avrupa’da son yıllardaki gelişmeler İsveç Demokratları’nın yalnız olmadığını gösteriyor. Milyonlarca insanın hayatı pahasına Avrupa haritasından silinen faşizm, yavaş yavaş yeniden siyasi haritada ve sosyal hayatta yer bulmaya başlıyor. Bu sefer hedefte göçmenler var. Özellikle ekonomik kriz sonucu artan işsizlik ve yoksulluk göçmenlere karşı öfkeyi artırdı.

Hollanda’da Geerrt Wilders başkanlığındaki Özgürlük Partisi, geçtiğimiz Haziran ayında yapılan seçimlerde oylarını 3 katına çıkararak yüzde 15,5 oy aldı. Parti özellikle Müslüman göçmenlerin ülkeden gönderilmesini talep ediyor. Parti programında, suç işleyen göçmenlerin ‘toplama kampı’ gibi yerlerde ıslah edilmeleri gerektiği ve devletin herkesin etnisitesini kaydetmesi gibi maddeler bulunuyor.

Macaristan’da ırkçı Jobbik Partisi, Nisan ayındaki seçimden yüzde 16,7 oyla çıkmıştı. Parti ‘Magyar Garda’ isimli paramiliter neonazi örgütleriyle işbirliği içinde. Partinin hedefinde ise Romanlar ve Yahudiler bulunuyor. Romanlar için toplama kampları kurulması bu partinin de talepleri arasında. Parti komünizmi ise ‘ebedi düşman’ olarak görüyor.

Danimarka Halk Partisi isimli ırkçı parti de ülkedeki son seçimlerden önemli bir zaferle çıktı. 2007 seçimlerinde yüzde 13,7 oy alan parti koalisyon ortağı da oldu. Parti üçüncü dünya ülkelerinden gelen göçü durdurmayı savunurken, daha önceden gelenlerin de asimilasyon politikalarıyla yokedilmesini istiyor.

İsviçre Halk Partisi de İsviçre Parlamentosu’nun en büyük grubunu oluşturan ırkçı bir parti. Parti minare yasağı ve beyaz koyunların aralarındaki siyah koyunu kovmasını gösteren afişi ile gündeme gelmişti.

İtalya’da Kuzey Ligi, hükümette 4 bakanla temsil ediliyor. Fransa’da Le Pen’in Ulusal Cephesi yüzde 9 civarında oy alıyor.

Şiddet ve düşmanlık
Avrupa’da yükselen ırkçılık, birçok soruna da beraberinde getiriyor. Avrupa genelinde yapılan araştırmalar, göçmenlerin işsizlik oranının son 5 yılda ikiye katlandığını gösteriyor. Göçmenler sürekli saldırı tehdidi altında yaşıyorlar. Saldırılar sonucunda geçtiğimiz yıl 300’den fazla göçmen hayatını kaybetti. 2009 yılında 50 bin'den fazla göçmen Avrupa ülkelerinden sınırdışı edildi.

(soL-Dış Haberler)