İşte gerçek özgürlük kahramanı!

Kosova Başbakanı Haşim Taçi hakkında uzun yıllardır dile getirilen uyuşturucu kaçakçılığı ve organ ticareti iddiaları bir kez daha gündemde. Taçi'nin şebekesinde Türk doktorların da olduğu iddia ediliyor. Rapor Avrupa Konseyi'ne sunulacak.

Avurapa Konseyi Başkan Yardımcısı İsviçreli senatör Dick Marty'nin iki yıllık çalışma sonucu hazırladığı 45 sayfalık raporda, Kosova Başbakanı Haşim Taçi hakkında önemli iddialar dile getirildi.

Uzun yıllardır dillendirilen ve tekrar gündeme taşınan iddialar şöyle:

- Uluslararası organ kaçakçılığı mafyasının lideri olmak

- Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) bünyesinde "Drenica" isimli bir örgüt kurmak ve bu örgüt ile Sırp tutukluları böbrekleri için öldürüp, daha sonrasında yüksek fiyatlardan batılı hastalara satmak

- Uluslararası uyuşturucu ticareti içerisinde yer almak. Özellikle Asya'dan gelen uyuşturucunun Avrupa'ya sokulmasında büyük pay sahibi olmak

Rapor nasıl ortaya çıktı?
2008 yılında 23 yaşındaki Türk vatandaşı Yılmaz Altun, havaalanında gümrük görevlilerinin önünde bayıldı. Hastaneye kaldırılan ve hakkında takip başlatılan Altun'un böbreğini İsrailli birine sattığı ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkması ile başlatılan dava kapsamında söz konusu rapor hazırlandı.

Rapor Avrupa Konseyi'ne sunulacak. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Taçi hakkındaki iddiaları araştırmaya hazır olduklarını belirterek İsviçreli raportörden elindeki belgeleri bir an önce gerekli makamlara ulaştırmasını istedi.

Kosova'daki AB Hukuk ve Polis Misyonu EULEX de iddialar hakkında çalışma başlattı. Bu arada seçimlerden galip çıkan Taçi'nin maruz kaldığı ağır ithamlar sonrasında başbakanlık görevini sürdürmeye ehil olup olmadığı da tartışma konusu oldu.

Raporda Türk vatandaşı Yılmaz Altun'un ifadelerinden yola çıkarak "Medicus" adlı kliniğe baskın yapan polis, şebekenin içinde "Dr. Frankenstain" lakaplı Yusuf Sönmez'in de önemli rol oynadığını oraya çıkardı.

İddianameye göre, hem Altun, hem de böbreği satın alan İsrail vatandaşı Bezalel Şafran, ameliyatta Türk doktor Sönmez'in yer aldığını söyledi. Guardian gazetesi de Sönmez hakkında, 'belki de dünyanın en tanınmış organ kaçakçısı' yorumunda bulundu.

Kosova uyuşturucunun ve organ ticaretinin merkezi
Kosova'nın son üç başbakanı Ramuş Haradinah, Agin Ceku ve Haşim Taci, 90'larda UÇK komutanlığı yaptılar. Üçü de uyuşturucu ticareti, silah ve insan kaçakçılığı gibi suçlarla anıldı.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından hazırlanan raporda Kosova uyuşturucu ticareti, insan ve silah kaçakçılığı konusunda merkez ülkelerden biri olarak yer alıyor.

(soL - Dış Haberler)