İsrailli milletvekili Zuabi Meclisten uzaklaştırıldı

İsrail Parlamentosu Knesset, Arap asıllı İsrail vatandaşı milletvekili Hanin Zuabi'nin 6 ay süreyle meclisten uzaklaştırılmasına karar verdi.

Knesset Etik Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail Meclis Başkanı Yuli Edelstein'in de arasında bulunduğu, Zuabi'ye yöneltilen şikayetleri inceleyen Yitzhak Cohen başkanlığındaki Etik Kurulu, Zuabi'nin mesleki davranış kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yarından itibaren 6 ay Meclisten uzaklaştırılmasına karar verdi" denildi.

'Bu, çoğunluğun azınlığı susturmak istediği, faşist bir karardır'

Demokratik Ulusal Birlik Partisi'nden milletvekili Zuabi ise yaptığı yazılı açıklamada, "Filistinliler'in mücadelesi terörizm değil, hakların meşru olarak savunulmasıdır" açıklamasının ardından söz konusu kararın alındığını vurguladı.

Zuabi, "Bu, çoğunluğun azınlığı susturmak istediği faşist bir karardır. Şiddetli bir savaşın yaşandığı atmosferde alınmıştır. Etik Kurulu, ahlaka, yetkilerinin özüne ve sınırlarına aykırı davranmıştır" ifadesini kullandı.

Knesset'te Araplar'ın haklarını savunmasıyla da gündeme gelen Zuabi, "Kanunlara aykırı bu kararı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğim. İsrail'deki intikam atmosferi, Gazze'ye karşı başlattığı savaşta hem askeri hem de siyasi olarak İsrail'in başarısızlığını gösteriyor. Zira hezimet, intikam duygusunu arttırır. Etik Kurulu, ifade özgürlüğü hakkımı korumak yerine Gazze'ye karşı başlatılan savaş suçu karşıtı tutumum nedeniyle siyasi cezalandırma yolunu seçiyor. Öte yandan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman gibi Filistinliler'in öldürülmesi çağrısı yapan Kneseet üyelerinin yaptıklarını görmezden geliyor" dedi.