"İsrail'den uçak alımında sorun yok"

Haaretz gazetesinin haberinde, Erdoğan'ın sert açıklamalarına karşın İsrail ile Türkiye arasındaki askeri alışverişte herhangi bir sorun olmadığı, "İsrail Heron'ları vermiyor" haberlerinin ise ABD'den araç alınması sürecini hızlandırmak için ortaya atılmış olabileceği öne sürüldü.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinde bugün çıkan bir haberde, İsrail ve Türkiye arasında yaşanan söz düellosuna karşın silah alışverişinin sürdüğü, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde İsrail'den insansız hava araçları almasının beklendiği öne sürüldü.

"'Terörist devlet' olsun ya da olmasın, İsrail Türkiye'ye araç satacak" başlığı ile verilen haberde, önümüzdeki ay ilk sevkiyatın gerçekleşeceği belirtildi.

Türk yetkililerin daha önce de alınan "Heron"lara ek olarak Gazze'deki son saldırılarda yoğun olarak kullanılan "Harpy" adlı insansız hava araçlarıyla da ilgilendiği belirtilen haberde, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik çıkışlarına karşın Savunma Bakanlığı yetkililerin olağandışı bir tutum içinde olmadığının altı çizildi. Haberde, bir İsrailli yetkilinin "Türk savunma teşkilatı yetkilileri iki ülke arasında herhangi bir kriz yokmuş gibi davranıyor, diplomatlar ise iki ülke arasında askeri işbirliği yokmuş gibi davranıyor" şeklindeki yorumuna da yer verildi.

Haberde, Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün İsrail'e ekim ayında yaptığı ziyaretinde Harpy'lerden son derece memnun kaldığı, fakat Türkiye'nin bu araçlar yerine Afganistan ve Irak'ta kullanılan "Predator" adlı ABD yapımı insansız hava araçlarından alma seçeneğini de tartıştığı bildirildi. Ayrıca, bir Türk yetkilinin, İsrail ile silah alışverişinin durduğu yönünde son günlerde çıkan haberlerin ise, ABD'nin bu araçları satmasını hızlandırılmak amacıyla basına sızdırıldığını söylediği belirtildi.

Geçtiğimiz salı günü Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bir haberde, "Erdoğan'ın İsrail karşıtı ve Hamas yanlısı söylemleri nedeniyle İsrail'in Heron'lara ihracat izni vermediği" ve "iki ülke arasındaki askeri ortaklığın zarar gördüğü" iddia edilmişti. Bunun üzerine Savunma Bakanı Vecdi Gönül bir açıklama yaparak, İsrail'den satın alınması düşünülen 10 Heron'dan 2'sinin geldiğini ve geri kalanların da Nisan ayı sonuna kadar geleceğini açıklamıştı.

Heron'lar ile ilgili anlaşma 2005'te imzalanmış, fakat araçlara monte edilen kameralarla ilgili bir sorundan dolayı sevkiyat gecikmişti. Araçların 2'si Aralık ayında teslim edildi, üçünün ise Şubat içinde Türkiye'nin eline geçmesi bekleniyor.