İsrail'den Türkiye'ye Suriye için işbirliği çağrısı!

İsrail’den Türkiye’ye Suriye konusunda işbirliği çağrısı geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Kinhas Hariri, Türkiye ile Suriye konusunda masaya oturmak istediklerini söyledi.

Kudüs'te TRT'ye açıklamalar yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Kinhas Hariri, "sorunları bir tarafa bırakıp geleceğe bakmalıyız" dedi ve Türkiye ile Suriye konusunda masaya oturmak istediklerini söyledi.

Hariri, Mavi Marmara konusunda da Türkiye ile ön koşulsuz masaya oturmaya hazır olduklarını söyledi.

Türkiye'den cevap
Hariri'nin söylediklerine cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için Türkiye’nin beklediği adımların atılması gerektiğini söyledi. Ünal şöyle konuştu, "İsrailli yetkililerin basına beyanlar yoluyla mesaj vermeye çalışmak yerine ilişkilerin normalleşmesi için atılması beklenen adımları atmaları gerekmektedir"

Düşman kardeşler barışacak mı?
Mavi Marmara saldırısından bu yana Türkiye ve İsrail arasında gerilimli bir ilişki olduğu biliniyor. Ancak iki ülke, ABD’nin yanında konumlanmaları ve bölgesel çıkarlar bağlamında aynı cephede yer almaları nedeniyle hiçbir zaman köprüleri yakmadı. Bu yüzden Türkiye-İsrail gerginliğinin gerçek olup olmadığı hep sorgulandı.

CIA Başkanı David Petraeus’un Türkiye ziyaretinin hemen ardından İsrail’e gitmesi de ABD’nin bölgedeki “iki yakın ortağını” barıştırma girişimi olarak yorumlanmıştı.

"One minute" çıkışıyla Filistin meselesine sahip çıktığı ve İsrail'in karşısında olduğu yanılsamasını yaratmayı başaran AKP, Filistin direnişine en güçlü desteği veren ülkelerden Suriye'ye karşı giriştiği provokasyonlarla bu durumun pek öyle olmadığını ortaya koymuş oldu.

Türkiye ve İsrail Suriye'ye dönük müdahalede şimdiye kadar aldıkları konum gereği objektif olarak işbirliği içerisindeydi. İsrail tarafında yapılan teklifi bu gayri resmi iş birliğini resmiyete dökme çağrısı olarak okumak mümkün. Bölgedeki taraflaşma göz önüne alındığında Türkiye ve İsrail'in yakınlaşmaması için gözle görülür bir sebep bulunmuyor.

(soL-Haber Merkezi)