İsrail'den Lübnan sınırında provokasyon

Lübnan ile İsrail arasındaki gerilim artarken, İsrail Ordusu Lübnan sınırında tatbikat düzenlemeye hazırlanıyor. Tatbikat işgal topraklarındaki Şebaa Çiftliklerinde gerçekleşecek.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail ile Lübnan sınırında tansiyon artıyor. Ülkesine yönelik roket saldırılarına ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle İsrail topçusunun vurduğu Lübnan sınırında İsrail Ordusu bir süredir askeri yığınak yapıyordu.

İsrail Ordusu şimdi de işgal altında tuttuğu Şebaa Çiftlikleri'nde askeri tatbikat düzenleyeceğini açıkladı. İsrail işgali altındaki Lübnan toprakları olan Şebaa Çiftlikleri'nde düzenlenen tatbikatın amacı ise gövde gösterisi olarak tanımlanıyor.

Cuma günü bölgeden patlama sesleri gelmesiyle ortaya çıkan tatbikat boyunca İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar Lüban Ulusal Hava Sahası'nı ihlal etti.

İsrail'in Gazze katliamı süresince Lübnan sınırında hareketlilik yaşanmış ve hava sahası yine İsrail uçakları tarafından ihlal edilmişti. Tatbikatın İrtan Operasyonu'nda İsrail yönetiminin ısrarcı olduğuna yönelik haberlerin basına yansımasının ardından gerçekleşmesi dikkatlerden kaçmadı.

İsrail 2006'da Lübnan ile yaptığı savaştan yenilgiyle çıkmıştı. Dahası Filistin'de iki devletli çözüm, Suriye ile anlaşma konularında İsrail'in 1967 sonrasında işgal ettiği toprakları boşaltması gündeme gelmişti.

Öte yandan 2006 yılındaki savaşın galibi Hizbullah ise bölgede bir savaşa neden olmak istemediklerini ancak İsrail'in hertürlü saldırganlığına karşı cevap verileceği açıklandı. israil'in ise bölgede yaptığı tatbikatla yeni bir savaşa hazırlık yaptığı belirtiliyor.