İsrail'de yapılan anketten ırkçılık çıktı

İsrail'de yapılan bir ankete göre, ülkede yaşayan Yahudilerin büyük bir bölümü Araplarla aynı apartmanda kalmak ve çocuklarının Araplarla aynı sınıfta bulunmasını istemiyor. İsrailliler, Batı Şeria'nın İsrail topraklarına katılması durumunda bir "apartheid" rejimini de destekliyor.

Yisraela Goldblum Fonu tarafından yapılan ve Tel Aviv Üniversitesi'nden Cemil Fuchs'un liderliğinde 503 İsrailli Yahudi ile gerçekleştirilen anket çalışmasından ırkçılık çıktı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, ankete katılanların yüzde 59'u bakanlıklardaki iş pozisyonları için Yahudilere öncelik tanınması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 49'u, devletin Yahudilere Araplardan daha iyi davranması gerektiğini söylüyor. Yüzde 42 ise, Araplarla aynı apartmanda yaşamak istemeyen ve çocuklarını Araplarla aynı sınıfta okutmak istemeyen Yahudilerin oranı.

Ankete katılanların üçte biri, İsrailli Arapların seçimlerde oy kullanmasının engellenmesini istiyor. Yüzdde 69'u ise, İsrail'in Batı Şeria'yı resmi olarak işgal etmesi halinde 2,5 milyon Filistinlinin oy kullanmasının engellenmesini destekliyor.

Ankete katılanların yüzde 74'ü, Batı Şeria'da İsraillilerle Filistinlilerin kullandıkları yolların ayrılmasını destekliyor. Bu oranın yüzde 24'lük kısmı bu durumun "iyi" olduğunu söylerken, yüzde 50'si "gerekli" olduğunu iddia ediyor.

Habere göre, anketi dolduran Yahudilerin yüzde 47'si İsrail'deki Arap nüfusun Filistin bölgesine "transfer edilmesi" gerektiğini düşünüyor. Yüzde 36'lık bir bölüm ise, İsrail'deki bazı Arap şehirlerinin, Batı Şeria'daki yasadışı yerleşim birimlerinin korunması karşılığında Filistin yönetimine devredilmesi gerektiğini savunuyor.

Ankette, seküler İsraillilerdeki ırkçılık oranının ultra-ortodokslara nazaran daha az olduğu belirlendi. Bu seküler İsrailliler içerisinde eski Sovyet ülkelerinden göçen Yahudiler de büyük bir topluluk oluşturuyorlar.

(soL - Dış Haberler)