İsrail'de sağ ve aşırı sağın yarışı

Gazze katliamının ardından İsrail seçimlere gidiyor. Filistinliler İsrail'de sağ ve aşırı sağ arasında geçmesi beklenen seçimlerin "hiçbirşeyi değiştirmeyeceğini" düşünüyor.

soL (HABER MERKEZİ) 22 Günlük "Dökme Kurşun" katliamının ardından İsrail sandık başına gidiyor. Ülke genelinde sağ ve aşırı sağın yarışına dönmesi beklenen seçimlerin favorisi Benyamin Netenyahu'nun liderliğindeki Likud.

Seçmenin yüzde 20'sinin kararsız olduğu belirtilirken, yüzde 12,5'nin seçimlere katılmayacağı bekleniliyor. İsrail'in son dönemde giriştiği katliam nedeniyle seçimlerde sağın ve aşırı sağın yükselişi gerçekleşecek.

Likud iktidarına kesin gözle bakılıyor
Mevcut iktidar partisi, Gazze katliamının birinci dereceden sorumlu ismi Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Kadima partisi ile Kadima'nın daha sağındaki Benyamin Netenyahu arasında geçecek olan seçimlerde iki parti de "kazanacağından emin olduğunu" açıkladı. Anketler ise Likud'un Knesset'in (İsrail Parlamentosu) 120 üyeliğinin 31 sandalyeyi alacağını gösteriyor. Daha önce 12 sandalyesi bulunan Likud'un seçim başarısının nedeni Gazze'ye yönelik katliamın fazlaca "yumuşak" olduğunu ve gelirse "roketleri kökünden temizleyeceğini" vaadetmesi olarak değerlendiriliyor. İsrail işgali altındaki Suriye toprakları olan Golan Tepeleri'nden çekilmeyeceğini duyuran Netenyahu'nun müzarekereleri ertelemesi ve gerilimi tırmandırması ihtimali endişe yaratıyor.

Kadima oy düşürecek
İktidardaki Kadima ise Knesset'teki 29 sandalyenin 23 ya da 24'ünü alacağı tahminleri yapılıyor. Kadima'nın seçim söylemi son günlerde Likud'un önünde seçimi bitirdikleri takdirde merkez parti olacakları, ve kuracakları koalisyon hükümetinde Netenyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak'ı yan yana getirecekleri üzerine kurulu. Livni'ye göre bu merkezdeki Kadima'nın İsrail'in sağını ve solunu bir araya getirmesi mücadelesi.

Livni'nin "sol" dediği İşçi Partisi ise Savunma Bakanı Ehud Barak liderliğinde. Hatırlanacağı üzere Barak görevini tamamlayacak olan Başbakan Ehud Olmert ve Livni ile birlikte Gazze'ye yönelik katliamın en önemli isimleri arasında. İşçi Partisi'nin seçim söylemi ise "Barak'ı bir daha Savunma Bakanı olarak görmek istiyorsanız, İşçi Partisine oy verin". Avrupa Sol Partisi'nin gözlemci üyesi olan İşçi Partisi, İsrail'de düşen ücretler ve artan işsizliğe de hiçbir yanıt üretmemekte. İşçi Partisi'nin 10 Şubat seçimlerinde oyunu düşürerek Knesset'te 15 sandalyeye sahip olacağı tahmin ediliyor.

Lieberman'ın yükselişi
İsrail'in klasik üçlüsü Likud, Kadima ve İşçi Partisi sıralamasının bu seçimlerde Avigdor Lieberman tarafından bozulması bekleniyor. Zira Lieberman'ın liderliğindeki İsrail Beitnieu'nun Arap düşmanı sloganlarının toplumda ciddi bir yankısı bulunuyor ve aşırı sağcı liderin 17 sandalyeyi almasına kesin gözüyle bakılıyor. Lieberman'ın bir koalisyon hükümetinde yeralabileceği belirtilirken, Netenyahu son olarak birinci parti olması durumunda Lieberman ile hükümet kurmayacağı sözünü verdi.

İsrail Komünist Partisi'nin seçimlerdeki çatı örgütü Hadaş'ın da bu seçimlerde oyunu arttırması bekleniyor. İsrailli yorumcular Hadaş'ın oy arttırımının nedeni olarak "İsrailli Arapların ve Yahudilerin birlikte yaşaması sloganıyla seçimlere giren tek parti olması"na bağlıyor. İsrailli komünistler seçim çalışmamalarının ana temasını "faşizm ve ırkçılık" ile mücadele olarak belirlemişlerdi. İKP ülkedeki "Liebermanlaşma" sürecinin karşısında olacaklarını ve iki halkın beraber yaşama isteğini temsil edeceğini açıklamıştı.

Öte yandan israil seçimlerinin "tek başına hükümet"le sonuçlanması imkansız olarak değerlendiriliyor. Yapılan anketler Likud'un ardından Kadima, İsrail Beitineu ve İşçi Partisi'nin geleceğini gösterirken bütün partilerin meclisteki sandalye sayısı çok farklı olmayacak.

'En çok Filistinli öldüren kazansın'