İsrail Sivil Savunma Bakanı: ‘İran’la savaş bir ay sürer’

İsrail'in sonbaharda İran'a saldırıya geçeceği söylentileri giderek artıyor. Son olarak İsrail Sivil Savunma Bakanı Matan Vilnai, İran’la yapılacak savaşın muhtemelen bir ay süreceğini ve savaşta 500 İsraillinin öleceğini söyledi.

Her fırsatta nükleer programını gerekçe göstererek İran’a savaş tehdidi savuran İsrailli yetkililerden bir açıklama daha geldi.

İsrail Sivil Savunma Bakanı Matan Vilnai Maariv gazetesine yaptığı açıklamada, İran’la birkaç cephede yapılacak bir savaşın yaklaşık bir ay süreceğini söylerken, İran tarafından gelecek yüzlerce füzenin yaklaşık 500 can kaybına neden olacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

İsrail’in İran’la bir savaşa daha önce hiç hazır olmadığı kadar hazır olduğunu belirten Vilnai, İran’ın nükleer tesislerine yapılacak bir saldırının ABD ile koordineli bir şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

İran yaptığı açıklamalarda nükleer programının tamamen barışçıl olduğunu ve enerji elde etmek amacıyla yürütüldüğünü belirtiyor.

İsrail savaşa hazır
Bu sırada bir ABD’li bloger İsrail’in saldırı planları olduğunu öne sürdüğü bazı belgeler yayınladı.

BBC’ ye konuşan Richard Silverstin, İsrail güvenlik kabinesi için olan bilgilendirme notlarının kendisine verildiğini iddia etti. Notlarda, İsrail ordusunun İran’ın nükleer silah geliştirmesinin önlenmesinde izleyeceği yol haritası bulunuyor.

Buna göre, askeri operasyon, İran’ın altyapı sistemine yapılacak bir siber saldırının ardından, nükleer tesislere düzenlenecek balistik füze saldırıları ile başlayacak. Saldırı, askeri yöntem ve kontrol sistemlerini, araştırma ve geliştirme tesislerini ve nükleer ve füze geliştirime konusundan uzman kişilerin evlerini hedef alacak. Son olarak savaş uçakları az sayıdaki hedefi vurmak için harekete geçirilecek.

BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus ise, internete sızdırılan bu belgelerin gerçek olup olmadığının doğrulanmasının mümkün olmadığını belirtirken, saldırı planının çok kapsamlı olduğunu ve uzun erimli sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

(soL- Dış Haberler)
.