İsrail Hindistan’ın askeri ortağı

İki ülke arsında şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük askeri anlaşmalardan birini İsrail’e veren Hindistan alacağı füze savunma sistemi için 2 milyar Dolar ödeyecek.

soL (HABER MERKEZİ) Hindistan imzaladığı savunma anlaşmasıyla İsrail'i en büyük askeri ortağı haline getirdi. İsrail'den savunma sistemi satın alacak olan Hindistan'ın kıyıları ve karasuları içinde 70 kilometrelik bir alana füzesavarlar yerleştirilecek.

Hindistan'ın son beş yıldır İsrail'le yaptığı askeri anlaşmalar için ödeyeceği toplam miktar 10 milyar Dolar'ın üzerinde. İsrail savunma bakanlığı yetkilileri durumu "Hindistan'la çok özel bir güvenlik ilişkimiz var" sözleriyle tanımlıyor.

Daha önce de İsrail şirketlerinden karadan havaya füzesavarlar ve AWACS satın alan Hindistan, batı sınırı için de radar sistemi bekliyor. Hindistan haber kaynakları, Mumbai'de 2008 sonunda yaşanan saldırılardan sonra radar sistemi alımının halk tarafından da onaylanmasının oldukça kolaylaştığına dikkat çekiyor.

Hindistan'ın, büyüyen bu ortaklık öncesindeki en büyük askeri mühimmat sağlayıcısı Rusya olarak gösteriliyordu. Son dönemde ABD'nin de bir müşteri olarak Hindistan'a karşı artan ilgisinin altı çiziliyor.