İsrail gösteriyor, ABD hedef alıyor

Hamas’ın terör tehdidini bahane eden İsrail’den sonra ABD de Hamas’a destek verdiği iddiasıyla İran gemilerini hedef aldı.

soL (DIŞ HABERLER) Gazze'ye kaçak yollardan taşınarak Hamas örgütünün eline geçen silah ve mühimmatlara karşı İsrail katı bir abluka yöntemi benimserken ABD'nin de bu konuda İsrail'e destek verdiği biliniyor. ABD bu çerçevede geçen hafta silah kaçakçılığını önlemek meşruiyetiyle Kızıldeniz'de yol alan bir İran gemisinin yolunu keserek gizli bir operasyon yürüttü. Kıbrıs bandıralı ancak sahibinin İranlı olduğu anlaşılan geminin yolunun kesilmesine gerekçe olarak ise topçu mermilerinin bulunması gösterildi. Bu gizli operasyonun basına sızması ise aslında yasadışı olan bir durum hakkında ABD Deniz Kuvvetleri'nin açıklama yapmasına neden oldu.

ABD Hava Kuvvetleri'nden Yarbay Patrick Ryder gemi alıkoyma işinin basına sızması üzerine verdiği demeçte silahların Hamas'a yönlendirilmek üzere Sina'daki kaçakçılara gönderildiği tahmininde bulunduklarını belirtti. Ancak Hamas'ın genelde topçu mermileri kullanmadığı düşüncesiyle geminin daha sonra Süveyş Kanalı'na yönlendirildiği ve Mısırlı görevlilerinin yetisine bırakıldığı belirtildi.

Ancak basına sızan bu durum, dikkatleri ABD'nin yasadışı bir şekilde gemi alıkoymasına çekti. Washington'da bulunan İran Siyasi Komitesi başkanı Prof. Raymond Tanter ABD'nin bu tür el koyma işleri için özel güçler kullandığını ancak bandırası olmayan gemiler dışında durdurma işleminin yapılmasının yasadışı olduğunu itiraf etti. İran'ın aslında Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi'ne taraf olmamasına dikkat çekerek silah kaçakçılığı konusunda dikkat edilmesi gereken bir ülke olduğunu belirten Tanter, bir anlamda ABD'nin yaptığı bu yasadışı fiili de meşrulaştırmaya çalıştı. Tanter ayrıca ABD'nin sadece bu nedenle bile silah taşıyan gemilere el koyabileceğini vurguladı.

16 Ocak'ta İsrail ve ABD arasında imzalanan anlaşmanın da silah kaçakçılığını engellemek için bu tür önlemler alınmasını meşrulaştırdığını belirten Tanter, 20 Ocak'ta yaşanan gemi el koyma olayının da bu anlaşmadan güç almış olduğunu iddia etti.

Hamas'ın silah ihtiyacını karşılamak için İran'ın boş durmayacağı iddiaları İsrail'in de körüklemesiyle prim kazanıyor. Hamas'ın İsrail karşısında başarısız olduğu tespitiyle İran'ın Hamas için daha çok silah desteğinde bulunacağı ve bu nedenle İran'ın Orta Doğu'da daha tehlikeli bir ülke haline geleceği iddiaları tekrarlanırken ABD'nin İran'la ilgili saldırı hedefi ve niyeti İsrail'in Gazze saldırısı ve silah kaçakçılığını önlemek üzerinden yeniden hayat buldu.

Aden Körfezi çok ısıtılmıştı
Kızıldeniz'de bulunan ABD deniz güçlerinin yasal varlığı bir kılıfa uydurulmaya çalışılırken Aden Körfezi'nde yakın zamanda artan korsan saldırıları da hazır bir bahane oldu. Uzun yıllar öncesinden itibaren korsan saldırılarıyla ünlü olan Aden Körfezi'nin son aylarda yeniden ve daha sık gündeme gelmesi ABD'nin bu konuda önleyici adım atması için bahane oldu. Geçen yıl 6 NATO gemisinin güvenliği sağlamak için gönderildiği körfez, silah kaçakçılığı amacıyla kullanıldığı iddiasıyla ve bahanesiyle İran gemilerine karşı yasadışı faaliyetlerde bulunan ABD deniz kuvvetlerine ev sahipliği yapacak.