İsrail Gazze’yi yine kana buladı!

Dün Hamas’ın askeri kanat lideri Ahmed Caberi’yi öldüren İsrail ordusu yeniden Gazze’ye saldırdı. Hamas Türkiye’ye çağrı yaparak İsrail saldırısının önüne geçmesini istedi.

İsrail ordusu Gazze’yi yine kana buluyor. Dün Hamas’ın askeri kanadı İzettin Kassam Tugayları lideri Ahmed el Caberi’yi bir hava saldırısıyla öldüren İsrail, Gazze’ye düzenlediği saldırıda 45 kişi yaralandı.

Hamas, Ahmed el Caberi’nin öldürülmesinin ardından İsrail’in güneyine 100’ün üzerinde roket fırlattı. İsrail ordusu 25 civarında roketin havada vurulduğunu açıkladı. Düzenlenen roket saldırılarında 3 Yahudi yerleşimcinin öldüğü belirtildi.

İsrail hükümetinin orduya yedek güçleri askere çağırma yetkisi verdiği açıklandı.

BM Güvenlik Konseyi toplandı ve dağıldı
Dün gelişmeler üzerine acil toplantı düzenleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 90 dakika süren kapalı oturumda gelişmeleri tartıştı. BMGK toplantısından İsrail saldırılarını durdurulmasına yönelik hiçbir karar çıkmadı.

Filistin Yönetimi’nin İsrail’e saldırılarını durdurması çağrısında bulunulması yönündeki talebi ise BMGK tarafından kabul edilmedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla telefonda görüştüğü ve Netanyahu’ya İsrail’in güneyi ve Gazze’de kötüleşen durum hakkındaki endişelerini aktardığı kaydedildi. Görüşmede Ban’ın Netanyahu’ya “İsrail’in tepkisinin yeniden kan dökülmesini kışkırtmayacak şekilde ölçülü olmasını dilediğini” söylediği aktarıldı.

Barak: Amaç Hamas’ın roketlerini yok etmek
Dün gelişmelerle ilgili ortak bir basın toplantısı düzenleyen Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak, Hamas’ı suçladı. Netanyahu, “Hamas son günlerde saldırılarını artırma yoluna gitti. Vatandaşlarımıza yönelik roket saldırılarını kabul etmeyeceğiz” diye konuştu. İsrail Başbakanı dün İsrail Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen saldırılarda Hamas’ın uzun menzilli roket fırlatma kapasitesinin büyük ölçüde tahrip edildiğini iddia etti. Netanyahu ayrıca “sivillere zarar vermemek için ellerinden geleni yaptıklarını” da öne sürdü.

Savunma Bakanı Ehud Barak ise operasyonun Hamas’ın uzun menzilli roketlerini ve diğer altyapısını yok etmek üzere düzenlendiğini ileri sürdü. Barak, “Hamas’ın elindeki uzun menzilli Fecr roketlerini yok etmeyi başardık” diye konuştu.

Dün akşam toplanan güvenlik kabinesi, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne yedek askerleri göreve çağırma yetkisi verdi. Kabine ayrıca Başbakan, Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı’na gerektiği takdirde operasyonu genişletme yetkisi verdi.

Kassam Tugayları: “İsrail cehennemin kapılarını açtı”
Hamas’ın silahlı kanadı İzettin Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamada ise “İsrail cehennemin kapılarını açtı” denildi. Grup, tüm birimlerine İsrail saldırılarına karşılık vermek üzere hazır olma talimatı verildiğini açıkladı.

İslami Cihad örgütü ise yaptığı açıklamada “Gazze’ye savaş ilan eden İsrail sonuçlarına katlanacaktır” dedi.

Filistin lideri Mahmud Abbas ise Arap Birliği’ni acil toplantıya çağırdı.

Hamas’tan Türkiye’ye çağrı: “İsrail’i durdurun”
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zehri ise yaptığı açıklamada Türkiye’ye çağrıda bulunarak İsrail’i durdurmasını istedi. Ebu Zehri açıklamasında “'Türkiye'nin, İsrail saldırılarının önüne geçmesi için mümkün olan bütün diplomatik ve popüler çabayı göstermesini istiyoruz” dedi. Ebu Zehri, bu konuda bütün sorumluluğu Türkiye’nin üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Ahmed el Caberi’nin öldürülmesinin “büyük bir savaş suçu” olduğunu söyleyen Ebu Zehri, İsrail’in bu suçun bedelini ödemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanlığı İsrail’i kınadı
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise İsrail’in saldırıları kınandı. Açıklamada “İsrail'in bugün başlatmış olduğu Gazze operasyonu, bu ülkenin saldırgan politikalarının son örneğini teşkil etmektedir. İsrail'in bu saldırısını şiddetle kınıyoruz ve derhal durdurulmasını talep ediyoruz” denildi.

Fatih Camisi’nde eylem
Dün akşam saat 21.00 sularında Fatih Camisi avlusunda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayan bir eylem gerçekleştirildi. “Kahrolsun İsrail”, “İsrail şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları atılan eylemde İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım konuştu.

İslam ümmetinin yiğit bir evladının şehit düştüğünü söyleyen Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: "Buradan ilan ediyorum. Bir tane şehit düştü ama binlercesi dirildi. İşgalci İsrail yapmış olduğu bu operasyona ‘Bulut sütunları’ ismini vermiş. Tevratta bulutlar onları koruyacakmış. Sizi koruyacak bir şey kalmadı. Tahrir Meydanı’na bakın. Orada 10 binler toplandı. İleri gidin ki Tahrir Meydanı’ndakiler refah kapısını yıkıp geçsin. Utanmaz herifler size kaç kere söyledik geri zekalı olmayın diye. Yahudi halkını ateşe atıyorsunuz.”

(soL-Haber Merkezi)