İsrail Gazze’de daha büyük katliam peşinde

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 22 gündür devam eden saldırılarında ölü sayısı 1048’e yükselirken, İsrail ordusu daha büyük operasyonların sinyalini veriyor. İsrail dün binlerce Gazzeliden evlerini terk etmelerini istedi. Netanyahu da ülkesinin uzun bir askeri operasyona hazır olması gerektiğini söyledi.

(soL - Dış Haberler) İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları üçüncü haftasını geride bıraktı ancak binden fazla kişinin hayatını kaybettiği katliam sona erecek gibi durmuyor. İsrail ordusu dün gönderdiği telefon mesajları ve helikopterlerden attığı broşürlerle Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilerden evlerini terk etmelerini isterken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da yaptığı açıklamada ülkesinin “uzun bir operasyona” hazır olmasını gerektiğini söyledi.

İsrail ordusunun Gazzelilere gönderdiği mesajlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) derhal ve koşulsuz ateşkes çağrısı yapmasının ardından geldi.
Gazze’nin kuzeyindeki Şucaiye, Zeytun, Cibaliye, Beyt Hanun, Beyt Lahiya bölgelerindeki binlerce Gazzelinin telefonuna “derhal” evlerini terk etmelerini isteyen yazılı ve sesli mesajlar gönderen İsrail ordusu bu mesajı ayrıca helikopterlerden attığı broşürlerle de yineledi.

Aynı gün bir televizyon kanalında konuşan Netanyahu da “Uzun bir askeri operasyona hazır olmalıyız” dedi. Netanyahu, “İsrail vatandaşları, roketlerin ve ölüm tünellerinin tehdidi altında yaşayamaz” diyerek tüneller tamamen yok edilene kadar operasyonun sona ermeyeceğini söyledi. Netanyahu ayrıca uluslararası toplumun Gazze’nin silahsızlandırılmasını talep etmesi gerektiğini savundu.

Kerry’den Netanyahu’ya destek
Bu talebe ilk yanıt veren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry oldu. Bir haftalık Ortadoğu temaslarının ardından dün Washington’a dönen Kerry gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail ve Gazze’deki Filistinliler arasında bir ateşkesin kabul edilmesi için harcanacak uluslararası çabaların, Hamas’ın silahsızlandırılmasını da kapsaması gerektiğini söyledi. “Bugün başlayan Ramazan Bayramı'nı onurlandıracak ve çatışmaları sona erdirecek, Gazze'ye çok ihtiyaç duyulan gıda, ilaç ve diğer malzemelerin girişine izin verecek, İsrail'e tünel saldırılarının yarattığı tehditle başa çıkma imkanı tanıyacak ve bunu muharebeye girmeye gerek duymadan yapmasını sağlayacak, koşulsuz bir insani ateşkesi tesis etmek için çalışmaya devam ediyoruz" diyen Kerry, Gazze’deki krizin uzun süreli bir şekilde çözülmesi içinse “Hamas ve diğer terörist grupların” silahsızlandırılması gerektiğini ifade etti.

Ölenlerin çoğu sivil
Öte yandan Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 1048’e yükseldi. Filistin Yasama Konseyi üyesi Mustafa Barguti, İsrail’in şu ana kadar 8 hastane vurduğunu açıkladı. Barguti, hayatını kaybedenlerden yüzde 90'ının da çocuklar ya da sivil kadınlar olduğunu söyledi.