İsrail füze bataryalarını Suriye'ye çevirdi

İsrail Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kimyasal silah tehdidi oluşturduğunu iddia ederek, ülkenin kuzeyine Demir Kubbe savunma sistemi bataryaları konuşlandırdıklarını açıkladı.

İsrail merkezli Jerusalem Post'un haberine göre, İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye'nin elinde olduğunu iddia ettiği kimyasal silahların radikal İslamcaların eline geçebileceğini gerekçe göstererek, ülkenin kuzeyine Demir Kubbe (Iron Dome) savunma sistemi füze bataryaları konuşlandırdığını doğruladı.

Bir IDF sözcüsü, bir tanesi Haifa kenti olmak üzere füze bataryalarını ülkenin kuzeyine konuşlandırdıklarını açıklarken, bunun “rutin” bir işlem olduğunu öne sürdü. Toplamda kaç batarya taşındığı konusunda ise bilgi verilmedi.

İsrailli yetkililer, Esad yönetiminin elinde büyük miktarda ölümcül sarin ve hardal gazı olduğunu iddia ederken, Suriye'deki durumun, özellikle son aylarda, başta İsrail olmak üzere ulusal, bölgesel ve küresel güvenliği tehdit ettiğini savunuyor.

“Gerekirse saldırırız”
İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom da dün İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada, Suriye'nin kimyasal silahlarının Hizbullah militanlarının ya da Beşar Esad yanlısı başka gruplara geçmesinin bu örgütlerin kapasitelerinde "dramatik" değişiklikler yaratacağını ve bunun İsrail'in “kırmızı çizgisi” olduğunu söylemişti.

Şalom, böyle bir durumda Suriye'ye"önleyici bir saldırı" düzenleyebileceklerini belirtmiş, İsrail'in konumunun, prensip olarak böyle bir konsepte izin vermemek olduğunu ifade etmişti.

(soL- Dış Haberler)