İsrail, Filistin ve Suriye'yle ilişkilere yeni ayar

ABD'nin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Ortadoğu'da İsrail, Filistin ve Suriye'nın nabzını tutuyor. İki devletli bir çözüm için İsrail'i ikna etmeye çalışıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Abbas ile görüşmesinde Clinton, İsrail'in Doğu Kudüs'te düzinelerce yasadışı yerleşimevi yıkmasını kınadığını belirtti. İsrail'in bu yayılmacılığının uluslarası yaptırımlara karşı olduğunu ve ABD'nin bu meseleyi İsrail'li yetkililer ile konuşacağını belirtti.

Clinton bağımsız bir Filistin devletinin kuruluşunun artık kaçınılmaz olduğunu söylerken Filistinli liderler Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yahudi yerleşimlerinin, bir devletin kurulmasını giderek zorlaştırdığını söylediler. Filistin sözcüsü Seab Erakat, "İsrail hükümeti iki devletli çözümü kabul etmeli ve yerleşmeci yayılmacılığı durdurmalı" dedi.

Pazartesi günü Peace Now (Barış, Şimdi) adlı İsrail'li grup, İmar Bakanlığı'nın Batı Şeria'da 73 bin yeni ev yapmayı planladığını açıkladı. Bunların 15 bin tanesi onaylanmış ve 58 bin tanesi onay bekliyor. Şu sırada, 500 bin İsrail'li yerleşimci Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da uluslararası hukuğa aykırı şekilde yerleşmiş ve yaşıyor.

Filistinliler Clinton'a Gazze'nin yeniden inşası için gerekli malzemelerin geçişine izin vermesi amacıyla İsrail'e baskı yapmasını da isteyecekler. İsrail basını, Clinton'un İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'a Gazze'ye daha fazla yardım geçişine izin vermeleri için baskı yaptığını yazdı.
ABD, Suriye ile olan ilişkilerini de yumuşatma sinyalleri verdi. ABD'nin önde gelen Ortadoğu diplomatı Jeffrey Feltman ve Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'nden Dan Shapiro Suriye'ye diyalogları başlatma amacıyla gönderilecekler. Washington, Suriye büyükelçisini 2005 yılında Lübnan başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesi üzerine geri çekmişti.

Clinton, İsrail'le Arap dünyasının da diyaloğa girmesini ve özellikle de İsrail ile Suriye'nin konuşmasını sağlamaya çalışıyor. Netanyahu ise inanmış bir sağcı : Filistin'le iki-devletli çözüme kesinlikle karşı. Aynı şeklide, 1967'de işgal edilen Golan Tepeleri'ni de Suriye'ye geri vermek istemiyor. Clinton ise iki devletli çözüm kararında ısrarlı.