İsrail’e yeni başbakan

İsrail’de Ehud Olmert’in başbakanlığı bırakmasının ardından Kadima partisinin başkanlığına seçilen Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, ülkenin yeni başbakanı oldu. Filistin ise yeni İsrail başbakanından pek umutlu değil.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, iktidardaki Kadima partisinin yeni lideri oldu. Ülkenin ikinci kadın başbakanı olan Livni, yeni bir koalisyon hükümeti kurmak için çalışmalara hemen başladı.

İsrail'de yolsuzluk skandalları arasında Edud Olmert'in başbakanlığı bırakmasının ardından Kadima partisinin başkanlığı için yapılan seçimleri, eski bir Mossad ajanı olan Livni kazandı. Olmert'in, başbakan yardımcısı sıfatıyla hükümette kalması bekleniyor. Livni'nin 42 gün içinde yeni hükümeti oluşturması gerekiyor.

Livni, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, görevini "saygıyla" yapacağını vurguladı. Livni, gün boyunca içişleri bakanı ve kamu güvenliği bakanı ile, koalisyonu kurmadan önce birleşik bir cephe oluşturma konusunda görüşmelerde bulundu. Livni, İşçi Partisi lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak ile de görüşme yaptı.

Koalisyonun önemli aktörlerinden Şas partisinin başkanı Eli Yişai, Livni'nin koalisyonu kurabilmek için Şas'ın taleplerini kabul etmesi gerektiğini vurguladı. Muhalefetteki Likud partisinin lideri Benjamin Netanyahu ise, Kadima partisinin üyelerinin seçimine dayanarak bir hükümet kurulmasının yasalara aykırı olduğunu belirterek derhal ülkede genel seçimlere gidilmesi gerektiğini söyledi.

Filistin cephesi umutlu değil
Livni, konuşmasında "Filistinliler de istediği takdirde müzakereleri sürdürmek istiyorum" dedi. Filistinli direniş örgütü Hamas ise, Livni'nin başbakanlığıyla İsrail'in Filistin'e dönük politikasında bir değişiklik olmayacağını ifade etti. Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, "İsrail seçimlerinden bir fayda beklemiyoruz" dedi.

Filistin Ekonomik Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Konseyi'nin direktörü Muhammed İştaye, Livni'nin, Olmert'in politikasını sürdüreceğini söyleyerek, "Filistinliler konusunda pek bir değişiklik görmeyeceğiz. Sadece bazı yüzeysel değişiklikler olabilir" dedi.