İsrail’de tutuklamalara tepki büyüyor

İsrail’de “halkı askerlikten soğutmak suçundan” tutuklanan yedi genç, toplumda geniş destek görüyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail'de zorunlu askerlik uygulamasına karşı faaliyet yürüten gençlik organizasyonlarına üye yedi gencin tutuklanması, toplumda geniş yankı buluyor. Organizasyonları tarafından sahip çıkılan gençlere dün bir destek de feminist örgütlerden geçti.

Keyfi tutuklama
Yeni Profil ve Hedef 21 adlı gençlik örgütlerinin üyesi olan yedi genç, internet yoluyla "askerlikten muaf olma yolları"nı halka anlattıkları gerekçesiyle geçen pazar tutuklanmışlardı.

Tutuklama, keyfi biçimiyle sağcı gençlik örgütlerinin bile tepkisini çekti, çünkü grupların da ifade ettiği gibi, muafiyet yolları online değil, birebir görüşmelerle anlatılıyordu. Polis ise, bu bahaneyle organizasyonun bilgisayarlarına el koydu.

Feministlerden destek
Gençlik organizasyonlarının üyelerine desteklerini dün yaptıkları basın açıklamasıyla ifade eden feminist gruplar, İsrail'de kişisel hak ve özgürlüklere yönelik kaygılarını dile getirdiler.

Açıklamada, "İsrail'de yaşayan Yahudi ve Filistinlilerin kişisel hak ve özgürlüklerine yönelik tecavüzlerin, son Gazze saldırısıyla birlikte arttığını kaygıyla izliyoruz. Son tutuklama, İsrail rejiminin demokratik zemini ortadan kaldırma ve protestoları bastırma yönündeki gayretlerini açık biçimde göstermektedir. Korku yayma ve siyasi tepkileri bastırma yönündeki bu soruşturmaya derhal son verilmelidir" ifadelerine yer verildi.