İsrail Beytüllahim'i boğuyor

Birleşmiş Milletler İsrail Hükümeti'nin işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da Beytüllahim kenti ve çevresinin kalkınmasını engellemekle suçluyor.

soL (DIŞ HABERLER) Birleşmiş Milletler insani Yardımların Koordinasyonundan sorumlu daireksi Batı Şeria'da bulunan Beytüllahim'in kalkınmasının İsrail tarafından kasten engellendiğini ortaya koydu. Çevresinin yüzde 13'ünün Filistinlilere açık olduğu Beytüllahim'de 175 bin kişi yaşıyor.

BM yetkilileri, kentin çevresinde İsrail'in kurmuş olduğu Yahudi yerleşim birimlerinin, askeri noktaların ve Batı Şeria ile İsrail topraklarını ayıran duvarın Beytüllahim'i her yandan sıkıştırdığını söylüyor. Kentin civarındaki arazinin yaklaşık yüzde 75'inin İsrail'in kontrolü altında bulundurulduğunu belirten BM, kentte uluslararası hukuka aykırı olarak açılan yerleşimlerde 86 bin Yahudinin yaşadığını belirtiyor. Kısa adı Ocha olan BM dairesinin yayımladığı rapora göre, Beytüllahim'in Filistinli nüfusunun giderek daralan yaşama alanı, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Söz konusu raporda Filistinlilerin ekip biçtikleri arazinin İsrail'in "güvenlik" bahanesiyle kurduğu duvar nedeniyle daraltıldığına da yer verildi. BM raporunda ayrıca Beytüllahim'de yaşayan Filistinlilerin yeni konut ve sanayi bölgeleri için yeterli alandan da mahrum bırakıldığına yer veriliyor. İsrail'in ABD arabuluculuğu ile Annapolis'te verdiği sözleri dahi tutmayarak bölgede inşaat faaliyetlerine hız verdiği de raporda yeraldı.

İsrail hükümeti ise böyle bir raporu yazmanın OCHA'ya düşmediğini belirtti. İsrail dışişleri sözcüsü Yigal Palmor, raporu bizzat görmediğini, fakat BM'nin insani yardım koordinasyonu dairesinin yanıltıcı bilgiler yayımladığını geçmiş raporlardan bildiğini anlattı. Yeni yerleşimler konusunu da yanıtlayan İsrail hükümeti ilginç bir açıklama yaptı. Tel Aviv'den rapora verilen cevapta yeni yerleşimler yapılmadığı ancak halihazırdakti yerleşimlerin "doğal büyüme seyrine" izin verildiğini belirtildi.

Gazze Raporu da tamamlandı
Öte yandan BM Gazze'ye yönelik kanlı "Dökme Kurşun Operasyonu" ile ilgili raporunu da tamamladı. Soruşturmada ele aldınan dokuz olaydan altısında, ölüm ve yaralanmalardan İsrail ordusunun sorumlu olduğu belirtiliyor. olaylardan yalnızca 1'inde MB tesisinin gördüğü zarardan Filistinli direnişçiler sorumlu tutuldu. Raporda söz konusu olayın Hamas tarafından düzenlendiği iddiaları da yeralıyor.

srail'in askeri harekatını sert biçimde eleştiren BM soruşturma kurulunun incelediği vakalar arasında, Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki ana karargahını hedef alan bombardımanın yanısıra, BM'ye bağlı iki okula düzenlenen ve üç yetişkin ile iki çocuğun ölümüne yol açan saldırılar da vardı.

Birleşmiş Milletler tesislerine ve içindeki kişilere saldırılamayacağının anlaşmalarla sabit olduğu ve İsrail'in Gazze harekatında bu kuralı ihlal ettiği belirtiliyor. Gazze harekatı sırasında İsrail, El Fakura adlı bir okuldan Hamas militanlarının ateş açtığını iddia ediyordu. Sözkonusu okulun yakınında kırk Filistinli hayatını kaybetmişti. Ancak BM kurulu, okuldan ateş açılmadığını belirterek İsrail'in bu iddiasını geri çevirdi.

Aynı raporda israil Ordusu'nun "beyaz fosfor bombası" kullanması da eleştirildi. BM soruşturma kurulu, İsrail'in saklanan Filistinlilerin hayatını hiçe saydığı kaydedildi.

Raporla ilgili konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, BM kuruluşlarına saldırı ile ilgili hazırlanan raporun "bir kelimesini bile kabul etmeyeceklerini" söyledi. Bir kişiyi bile öldürmek istemediklerini savunan Peres, savaşın koşulları nedeniyle sivil kayıplarının olduğunu söyledi. Peres, BM Raporu ile ilgili olarak "asla özür dilemeyeceğiz" dedi.