İsrail: Ateşkesi unutun

Gazze'yi abluka altında tutan İsrail, Hamas'ın elindeki esir asker bırakılmadan ateşkesin mümkün olmadığını açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve uzun süreli bir ateşkes için, Hamas'ın elinde esir bulunan Gilad Şalit'in serbest bırakılmasını şart koştu.

Karar, İsrail'in Filistin'e yönelik insanlık dışı uygulamalarının devam edeceği yorumuna yol açarken, dün Batı Şeria'da çok sayıda tutuklama yapıldı.

Tek koşul: Gilat Şalit
Mısır öncülüğünde başlatılan ateşkes görüşmelerini kilitlediği belirtilen karar, dün düzenlenen İsrail Güvenlik Kabinesi toplantısının ardından açıklandı. Kabine, Hamas'ın yoğun talebi üzerine, hangi Filistinli tutsakların serbest bırakılacağını belirlemek üzere toplanmıştı. Toplantı sonunda alınan ve tüm İsrail adımlarını Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına bağlayan karar, barış ve ateşkes görüşmelerinin alenen engellenmesi olarak yorumlanıyor.

Kabine, bazı Filistinli tutsakların serbest bırakılması, İsrail-Gazze ve Mısır-Gazze sınır kapılarının açılması ve Gazze'ye gönderilen insani yardımlara daha geniş izin verilmesi için Gilad Şalit'in serbest bırakılmasını şart koştu.

Hamas, görüşmelerin başından bu yana, Gilad Şalit'in serbest bırakılmasının ve ateşkes sürecinin iki ayrı konu olarak ele alınması gerektiğini ve bunun hiçbir biçimde önkoşul olarak öne sürülmemesi gerektiğini vurguluyordu.

İsrail tarafından 22 gün boyunca bombalanan Gazze'de, 1.300'den fazla Filistinli ölmüş, 6 binden fazlası yaralanmış, 22 binden fazla bina yıkılmışı ya da hasar görmüş ve binlerce Filistinli evsiz kalmıştı.

Gazze'ye insani yardımların ulaşmasına büyük ölçüde engel olan İsrail, "teröristlerce silah yapımında kullanılabileceği" gerekçesiyle inşaat malzemeleri girişini de tümüyle engelliyor. Bu yüzden binlerce Filistinli bir ayı aşkın süredir evsiz ve kentin tahrip olan altyapısı da onarılamıyor.

Batı Şeria'da İsrail terörü
Gözler büyük ölçüde Gazze'yi ilgilendiren ateşkes sürecine çevrilmişken, İsrail askerlerinin Batı Şeria'da başlattıkları tutuklama dalgası üçüncü gününe girdi.

İsrail askerleri Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Jayyus kentinde dün 65 Filistinli genci tutukladı. Kent sakinleri, gençlerin öncülüğünde haftalardır kenti ikiye ayıran İsrail duvarına karşı gösteriler düzenliyorlardı.

Çok sayıda İsrail askerinin katıldığı dünkü operasyonda, Jayyus ablukaya alındı ve ev ev tutuklamalar gerçekleştirildi.

İsrail askerleri, tutuklanan gençlerin ailelerine, "Çocuğunuzu MOSSAD'ın (İsrail Gizli Servisi) isteği üzerine tutukluyoruz" beyanında bulunuyor.