İsrail ateşkesi ihlal ediyor

İsrail, 22 gün süren "Dökme Kurşun" operasyonunda ateşkes ilan ettiği halde, perşembe günü saldırılarını sürdürdü. Saldırının gerekçesi ise yine tüneller oldu.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail saldırıları, ateşkese rağmen devam ediyor. İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev'in, Hamas'ın yeniden silahlandığını, tünelleri işletmeye başladığını iddia ederek "gerekirkse yeniden vururuz" demesinden birkaç saat sonra, Gazze açıklarında bulunan İsrail savaş gemilerinden ateş açıldı. Sahilde bulunan mülteci kampındaki bir evi vuran İsrail gemileri, ateşkesi resmen ihlal etmiş oldular. Bu, İsrail'in ilk ihlali değil.

Ateşkes ilanından iki gün sonra, Gazze'de bulunan İsrail birliklerinin havan saldırısına maruz kaldığı ileri sürülmüş, birliklerine yönelik bu saldırıyı "ateşkes ihlali" olarak değerlendiren İsrail'in savaş gemileri, yine sahil bölgelerini hedef almışlardı.

Taraflar 18 Ocak'ta ateşkese gitmiş, İsrail saldırılarında 1.330 Filistinli ölmüş ve 5 bin 450'den fazlası yaralanmıştı.

Mısır sınıra asker yığıyor
Refah yerleşimcileri, Filedelfiya koridoru boyunca yüzlerce Mısır askeri olduğunu belirttiler. Filistinli kaynaklar gerçek sayının 750 olduğunu iddia ederken, Haaretz'e konuşan üst düzey bir Mısırlı kaynak, planlanan sayının 2 bin 250 olduğunu belirtti. Mısır'ın söz konusu adımı Kahire'de temaslarda bulunan Savunma Bakanlığı'ndan Amos Gilada aracılığıyla İsrail hükümetine bildirdiği ve bu konuda anlaşmaya varıldığı belirtiliyor. Oysa, uluslararası anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesi, ancak İsrail Parlamentosu tarafından onaylanabiliyor ve 1979 Anlaşması'nın yenilenmesini gerektiren Mısır'ın asker yığınağı, bugüne kadar İsrail Parlamentosu'nun gündemine gelmedi.

İran yardım edecek
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saadlou ise Gazze'de bin ev, on okul, beş cami, 500 dükkan, bir hastane ve bir üniversite inşasına başlanacağını açıkladı.

Filistinli kaynaklar 4 bin evin yıkıldığını 16 bin evin hasar gördüğünü duyurmuşlardı.