İsrail, 'askeri tatbikat' için 1500 Filistinliyi evinden ediyor

İsrail ordu güçleri, Ürdün Vadisi'nin kuzeyinde yapılacak bir askeri tatbikat için 1500 Filistinliyi zorla evlerinden çıkartıyor.

Ma'an Haber Ajansı'nın haberine göre, İsrail ordusu pazar günü gerçekleştireceği bir askeri tatbikatı gerekçe göstererek Ürdün Vadisi'nin kuzeyindeki Filistinlileri zorla evlerinden tahliye ediyor.

Ancak köy komitelerinden gelen haberler, tahliye edilen bazı Filistinlilerin geri dönmelerine izin verilmeyeceğine işaret ediyor. El-Melih ve el-Madareb komitelerinin lideri Arif Darağme, bazı ailelerin tatbikattan sonra evlerine dönebileceklerinin söylendiğini, ancak diğerlerinin sürekli olarak tahliye edildiklerini belirtti. Darağme, birçok İsrail kurumunun kendilerine köylerini boşaltmaları için baskı uyguladığını, buraya Yahudi yerleşim birimlerinin inşa edileceğini iddia etti.

Ma'an'a konuşan el-Melih sakinlerinden Ebu Muhammed, on yıllardır bu köyde yaşıyor olmasına rağmen, korkusundan yaşadığı yeri terk edeceğini belirtti. Muhammed, daha önce de evinin İsrail bombalaması sonucunda zarar gördüğünü söyledi.

'İsrail Filistinlileri kovuyor'
Kudüs Uygulamaları Araştırma Enstitüsü'nden Juliet Bannoura, son tahliye operasyonunun 1967'de Ürdün Vadisi'nde başlayan Filistinlileri topraklarından etme kampanyasının devamı olduğunu söylerken, yapılanın "sessiz ve son bir tahliye için" başvurulan bir hile olduğunu savundu. Bannoura, Batı'daki duvar inşaatını bitiren İsrail'in, Doğu için de benzer bir şeyi düşündüğünü kaydetti.

Batı Şeria Arapsızlaştırılmaya çalışılıyor
İsrail'in Batı Şeria'da yaptıkları yalnızca resmi devlet gücünü kullanmaktan ibaret değil. Bölgedeki Filistin köylerinde, Müslümanlara ve Hıristiyanlara yönelik "aşırı ırkçı Yahudiler" tarafından gerçekleştirildiği söylenen yağma ve vandalizm saldırılarının arkasında İsrail devletinin bulunduğu şüpheleri kuvvetleniyor.

İsrailli ırkçılar tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen "fiyat etiketi (price tag)" saldırıları, görünüşe göre İsrail'in bölgede kaldırdığı ileri karakolların öcünü almak için yapılıyor. Ancak İsrail hükümeti, yıllardır bölgedeki yasadışı Yahudi yerleşimlerinin sakinlerini fonluyor, bölgedeki yasadışı yerleşim birimleri, İsrail yasalarına göre bile yasadışı olmasına rağmen inşa ediliyor.

Electronic Intifada'nın haberine göre, bu tip saldırıların ardından sürekli olarak hükümetin "araştırıyoruz" açıklamasına rağmen, henüz bu saldırıların herhangi bir sorumlusu ortaya çıkartılmış değil. Üstelik, bu "fiyat etiketi" saldırılarının ardından, bölgede inşa edilen Yahudi yerleşimleri ve ileri karakollar legal hale geliyor. Böylece hükümet yalnızca saldırıları cezasız bırakmakla kalmıyor, saldırganları ödüllendiriyor.

(soL - Dış Haberler)