İsrail askeri protestolardan bunaldı

İsrail ordusunun solcuların gösterilerini engellemek amacıyla Batı Şeria'daki askeri kontrol noktalarını kapatması, insan hakları örgütlerinden tepki gördü.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail ordusu, İsrailli solcuların eylemlerini engellemek amacıyla Batı Şeria'nın Nablus kenti çevresindeki askeri kontrol noktalarını "kapalı askeri bölge" ilan etti. İsrail ordu radyosundan dün yapılan açıklamada, yasağın Nablus'un başlıca giriş noktalarından Huvvara ile Beyt Furik ve Avarta askeri kontrol noktalarının bulunduğu alanları kapsadığı bildirildi. Açıklamada, kararın kontrol noktalarındaki askerlerin şikayeti üzerine alındığı ve ideolojik ayrım gözetmeksizin tüm İsraillileri kapsadığı belirtildi.

Karar, İsrail'deki insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti. Yeş Din (Hukuk Var) örgütü, sadece "totaliter" ülkelerde insan hakları örgütlerine bu tür yasaklar getirildiğini ve yasağın askeri kontrol noktalarında işlenen suçların üzerini örtmeyi amaçladığını vurguladı.

Nablus çevresinde önceki gün Yahudi yerleşimciler Filistinlilerin araçlarına saldırarak 6 kişiyi yaralamışlar ve bazı ekili alanlar ile zeytinlikleri ateşe vermişlerdi.

Bölgedeki yerleşimcilerle yaşanan gerilim, dün de Filistinlilerin yerleşimcilerin araçlarına ateş açmasına neden olmuş, ayrıca Huvvara askeri kontrol noktasında Filistinli bir genç, bir İsrail askerini bıçakla yaralamıştı. İsrail ordusu, bıçaklama olayı sonrası Huvvara kontrol noktasını kapatmıştı.