İspanya Lizbon'u onayladı

İrlanda'da halkın "Hayır" demesine rağmen, AB Lizbon Anlaşması'ndaki ısrarını sürdürüyor. Son olarak İspanya parlamentosu, anlaşmayı onaylama yönünde adım attı.

DIŞ HABERLER İspanya parlamentosunun alt kamarası Avrupa Birliği'nin (AB) ortak anayasası niteliğindeki Lizbon Anlaşması'nı imzaladı. Anlaşmanın üst kamarada bu yıl içinde onaylanması bekleniyor.

Lizbon Anlaşması iki hafta önce referanduma götürüldüğü İrlanda'da halk tarafından reddedilmişti. 2005 yılında Fransa ve Hollanda'da halkoylamasına tabi tutulan ve reddedilen anayasanın farklı bir adla sunulduğu İrlanda'da da reddedilmesi, AB içinde tartışmalara yol açmıştı.

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için AB üyesi 27 ülkenin tamamında kabul edilmesi gerekiyor. Şimdiye kadar 19 ülke anlaşmayı parlamento oylamasıyla kabul etti.

"Anlaşma geçersizleşti, zorlamayın"
Diğer yandan Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Vaclav Klaus, Lizbon Anlaşması'nın artık geçersizleştiğini ve yeniden gündeme getirilmesinin AB için "felaket" olacağını açıkladı.

İspanyol El Pais gazetesine demeç veren Klaus, İrlanda'da demokratik yollarla reddedilen anlaşmanın yürürlüğe giremeyeceğini ifade ederek, aksi girişimlerin baskı ve siyasi manipülasyon anlamına geleceğini kaydetti.