İspanya’da ordu havaalanlarına el koydu

İspanya’da hava kontrolörleri "işi terketme" eylemi doğrultusunda hasta olduklarını ifade ederek işe gitmezken, hava ulaşımı durdu, ordu havaalanlarına girerek kontrolü devraldı. Kontrolörler, özelleştirmeye karşı eylem yapıyorlar.

İspanya da hava trafik kontrolörlerinin dün akşam başlattıkları "işi terketme" eylemi önce uçakları sonra hayatı durdururken, Bakan Alfredo Perez Rubalcaba, hükümetin orduya hava trafiğinin kontrolünü sağlama talimatı verdiğini belirtti.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Zapatero hükümeti tarafından açıklanan krize karşı önlemler arasında çeşitli devlet kurumlarının özelleştirilmesi de yer alırken bu kurumlar arasında İspanya'daki tüm havalimanlarını yöneten devlete ait bir kuruluş olan AENA da bulunuyor. AENA ayrıca İspanya'daki Hava Trafik Kontrolü'nden de sorumlu olan kurum. Açıklanan önlemler sonrasında hükümetle görüşmelere başlayan Hava Kontrolörleri Sendikası en son görüşmeyi dün gerçekleştirmişti.

Hava kontrolü orduya geçti
Anlaşmazlıkla sonuçlanan görüşmelerden sonra hava kontrolörleri akşam saatlerinde hasta olduklarını söyleyerek tüm İspanya da iş yerlerini terketmeye başladı. AENA akşam saatlerinde yaptığı açıklamada hava kontrolörlerinin eylemi sonrası İspanya da havalimanlarının hava trafiğine kapatıldığını duyurdu. Bunun arkasından çeşitli temaslar için Latin Amerika da bulunan Zapatero eylemcilerin TSİ 24:00 e kadar eylemlerini bitirip işyerlerine dönmemeleri durumunda askerlerin havalimanlarına gireceğini ve kontrolü alacaklarını açıklarken gece Türkiye saati ile 00:15 itibari ile İspanya'nın tüm havalimanları İspanyol ordusu denetimine geçti. Böylece İspanyol ordusu ülkenin çeşitli havaalanlarındaki kontrol kulelerine girerek el koyarkan, İspanya hava sahası üzerindeki hava trafiğinin kontrölü de askerlerin yönetimine geçti.

Hava kontrolörlerinin Cuma akşamını seçmelerindeki en büyük neden Cuma günü başlayan "el puente de Consitutucion" yani Anayasa’nın yıldönümü nedeniyle ilan edilen ve Çarşamba ya kadar devam edecek olan uzun tatilin başlamasıydı.
(soL-Dış Haberler)