İslamcılarla ABD’nin kıskacındaki Pakistanlı çocuklar

Pakistan’da son üç gün içinde çoğu kadın sekiz sağlık görevlisi öldürüldü. Çocuk felci aşısı yapmaya çalışan görevlilerin öldürülmesi üzerine BM Pakistan’daki aşılama kampanyasını durdurdu. Saldırıların sebebi ise gericilik ve emperyalizmin insan hayatını hiçe sayması…

Öldürülen ya da yaralanan, büyük kısmı kadın, sağlık görevlileri Pakistan’da çocuk felcinin kökünü kazımak ve başka sağlık hizmetleri vermek için cansiperane çalışan yüz binlerce kahramanın arasında yer almaktaydı. Bu tür saldırılar Pakistan’daki çocukların hayat kurtaran en temel sağlık önlemlerinden mahrum bırakmakta ve çocukları hayat boyu sürecek sakatlıklara neden olacak hastalıklarla karşı karşıya bırakmaktadır.

Bu cümleler, dün UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan ortak bir açıklamadan...

Birleşmiş Milletler bu hafta, çoğunluğu kadın, sekiz sağlık görevlisinin daha öldürülmesi üzerine Pakistan’da sürdürdüğü çocuk felcine karşı aşılama kampanyasını durdurduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, saldırılar üzerine ülkede görev yapan personelini geri çekerken, Pakistan hükümeti de gönüllü çalışanların bu görevi sürdürmeye artık cesaret edemediklerini belirtti.

Üç günde sekiz sağlık görevlisi katledildi
Bu hafta gerçekleşen saldırılar, çocuk felcinden en fazla etkilenen bölgelerden bir tanesi olan Karaçi’de başladı. Pazartesi günü erkek bir sağlık çalışanı uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Salı günü yine Karaçi’de bu kez dört kadın sağlık görevlisi vurularak öldürüldü.

Saldırılar daha sonra Peşaver’de devam etti. Yine ülkede çocuk felcinin en fazla görüldüğü bölgelerden biri olan, Afganistan sınırındaki Hayber-Pahtunhva Bölgesi’nin başkentinde gerçekleştirilen saldırılarda önce aşılama kampanyasında çalışan iki kız kardeş hedef alındı. Çocuk felcine karşı aşılama kampanyasında görevli kardeşlerden Ferzana, olay yerinde hayatını kaybetti. Ertesi gün yine Peşaver’de bu kez bir erkek, bir de kadın görevli hedefteydi. Her ikisi de olay yerinde yaşamını yitirdi.

İnsana düşman İslamcılar
Gerek Karaçi’de, gerekse Peşaver’de düzenlenen saldırılarda aynı yöntem kullanılmıştı: motorsikletli bir kişi kurbanına doğru hızla yaklaşıyor ve üzerine kurşun yağdırdıktan sonra olay yerinden kaçıyor…

Peşaver’deki hükümet yetkilileri saldırıların Taliban’a bağlı Mohmand fraksiyonu tarafından düzenlendiğinden kuşkulandıklarını açıkladı. Ancak Taliban’ın Pakistan kolu saldırıları henüz üstlenmiş değil.

Cinayetleri hangi grubun gerçekleştirdiği kesin olarak bilinmese de, İslamcı örgütlerin bu suikastlerde parmağı bulunduğunda kuşku yok. Radikal İslamcı bir imam olan Maulvi Fezlullah’ın, 2007 yılından bu yana aşılama kampanyasına karşı vaazlar verdiği biliniyor. Fezlullah ve benzerleri Batılı teşkilatların aşılama bahanesiyle "Pakistanlı çocukları kısırlaştırdıkları" propagandasını yayıyorlar.

Müslüman ülkelerde, özellikle de emperyalizmin açık ya da örtülü müdahalelerine maruz kalan coğrafyalarda, Batı’ya karşı derin güvensizlik İslamcı propagandanın işini kolaylaştırıyor. İmam Fezlullah’ın “Pakistanlı çocuklarını kısırlaştırıyorlar” propagandasının benzerleri daha önce Kongo ve Nijerya gibi ülkelerde de yapıldı. Ancak yine de bu örneklerde iş, aşılama yapan sağlık görevlilerinin öldürülmesine kadar varmadı.

Taliban ise konuyla ilgili İmam Fezlullah’tan daha politik bir argüman kullanıyor: Aşılama kampanyasına ancak ABD, Veziristan’da insansız hava araçlarıyla çocukları katletmeye son verdikten sonra yeniden başlanabilir.

Pakistan’da saldırıların bu noktaya varmasında, İslamcı örgütlenmenin gücü, vahşiliği bilime, çocuğa ve kadına düşmanlığı kadar, belki de en az bunlar kadar, bir başka faktör önem taşıyor: ABD’nin Bin Laden operasyonu…

CIA aşılama kampanyası kılıfıyla DNA örnekleri topladı
ABD Özel Kuvvetleri geçtiğimiz yıl mayıs ayında El Kaide lideri Osama Bin Laden’e yönelik operasyonu öncesinde, Pakistanlı doktor Şakil Afridi eliyle, Bin Laden’in bulunduğundan kuşkulanılan bölgede yüzlerce aileden DNA örnekleri toplamıştı. Dr. Afridi’nin Abbotabad’da aşılama kampanyası düzenledikleri kılıfı altında DNA analizi için doku örnekleri toplayarak, bunları CIA’ya verdiği, Bin Laden operasyonunun ardından ortaya çıkmış ve ajan doktor, Pakistan makamları tarafından hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu olay ülkede sağlıkla ilgili çalışmalar yürüten örgütlerin tepkisini çekmiş ve durumun basına yansımasının ardından sağlık çalışanlarına yönelik silahlı saldırılarda artış ortaya çıkmıştı.

Farklı ülkelerde yerel aşıların kullanımı konusunda araştırma yapan Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’nda görevli antropolog Heidi Larson, dün New York Times gazetesine CIA’nın Dr. Afridi’yi kullanmasının Pakistan’daki aşılama kampanyasına büyük bir zarar verdiğini söylüyordu. Larson, “Burada insanların hayatını tehlikeye atıyoruz. Çocuk felcinden ölenlerden daha fazlası aşı yapmak için çabalarken öldü. Bu denklemde yanlış olan bir şeyler var” diye konuştu.

(soL-Dış Haberler)