İslamcılar'ın "istikrar" eylemini, solculara saldırı takip etti

Cuma günü islamcıların "istikrar" diye haykırdıkları eylemin ardından dün polis ve asker, Tahrir Meydanı'nda "kahramanları öldürenler yargılansın" eylemi yapanlara saldırarak meydanı dağıttı.

Ocak ayındaki isyandan bu yana Mısır'ın Tahrir Meydanı'nda göstericiler üçüncü defa asker zoruyla alandan çıkartıldılar. Dün öğleden sonra yüzlerce asker ve polis, 22 gündür isyan günlerinde isyancıları öldüren emniyet görevlilerinin yargılanması talebiyle Tahrir Meydanı'nda eylem yapmakta olan göstericilere saldırdı.

8 Temmuz'dan beri meydanda kamp kurmuş olan göstericiler, Hüsnü Mübarek'in ve bin kişinin ölümü, 10 bin kişinin yaralanmasıyla suçladıkları güvenlik görevlilerinin derhal yargılanmasını da içeren bir dizi siyasi talep öne sürüyordu.

Eylemler belli kazanımlar da elde etmişti. Son iki haftada Başbakan Esam Şeref, dört aylık hükümetinde yer alan ve eski rejimde de üst düzey sorumluluklar almış bazı bakanları değiştirmiş, yüzlerce polis komiserini emekliliğe sevk etmiş ve haklarında dava süreci devam eden bazı polis memurlarını açığa almıştı.

Ancak asıl kritik olay, geçtiğimiz Cuma günü başını Müslüman Kardeşler'in çektiği islamcı grupların Tahrir Meydanı'nda yaptıkları ve "istikrar" talep ettikleri eylem oldu. Sık sık şeriat devleti sloganlarının yükseldiği eylemin siyasi hedefi, bir türlü gerçekleşemeyen "devrimi" ilerletmek isteyen liberal ve sol grupların süregiden eylemlerine düzen adına yanıt vermekti. O eylem sırasında Tahrir'de süregiden çadır eylemini düzenleyenlerle islamcılar arasında yer yer gerilim de yaşanmıştı. Eylemin ardından Cumartesi günü Tahrir'deki çadır eylemine destek veren bazı gruplar, "Şeref hükümetine sözlerini yerine getirmesi için son bir şans" vermek adına eylemden çekildiklerini açıklamışlardı.

Dün güvenlik güçleri alanı ve alandaki çadırları bastıklarında binden az sayıda gösterici kalmıştı. Görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin dört yandan ve herhangi bir ön uyarı yapmaksızın saldırdığını aktardı. Saldırıya onlarca tank da eşlik etti. Yüzlerce güvenlik görevlisi tüm çadırları yıkarken, onlarca göstericiyi de askeri araçlara bindirerek alandan uzaklaştırdı. Yan sokaklardaki çatışmalar bir saat boyunca sürdü.

Sivil muhbirler de eşlik etti
Saldırının bir diğer dikkat çekici yönü, asker ve polislere eşlik eden sivil kişilerin, meydandaki şüpheli "devrimcileri" göstererek hedef göstermesi oldu. Bu amaçla gönüllü muhabirlerin eşlik ettiği asker ve polisler, gözden kaçan eylemcileri bulmak için civardaki dükkanlara, marketlere ve lokantalara da girip çıktı.

Eylemcilerin meydandan tamamen çıkartılmasının ardından muhbirlerin çoğunluğunu oluşturan esnafların yanı sıra eylemcilere karşı çıkan gruplar ve Selefiler meydanda "güvenlik güçlerine teşekkür" gösterisi yaptı.

Eylemciler tekrar toplandı: Hepimizi tutuklasanız da…
Askerler ve polisler saldırı sonrası "dinlenme" molası verip hükümet lehine sloganlar attıkları sırada 75 kadar gösterici meydanda tekrar toplanıp "Birimizi tutuklayın, yüzümüzü tutuklayın, kavgaya devam edeceğiz" sloganları attılar. Karşılığında ordu destekçisi kalabalık ise "Ordu millet elele" sloganı attı. Eylem başlayalı henüz 6-7 dakika geçmişken polis ve askerler bu defa bu yeni eylemcilere saldırdı ve tekrar zorla meydandan çıkarttı.

Saldırı boyunca güvenlik görevlilerinin kullandığı şiddetin dozu yüksekti. Mübarek dönemini anımsatan sivil giyimli güvenlik görevlileri de rastgele kimlik kontrolü yaptı ve çok sayıda izleyici ve muhabirin kamerasına el koydu.

(soL - Dış Haberler)