IŞİD klor gazı kullandı iddiası

Iraklı bir milletvekili, Irak-Şam İslam Devleti'nin Felluce yakınlarında klor gazı kullandığını ve 300 Irak askerini öldürdüğünü iddia etti. Yaklaşık 5 gün önce de benzer iddialar dile getirilmişti.

(soL - Dış Haberler) Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Irak ordusu arasındaki çatışmalar sürerken, "kimyasal silah" iddiaları yeniden gündeme geldi.

Milletvekili Ali el-Bedri, bugün yaptığı bir basın toplantısında, IŞİD'in Divaniye eyaletindeki Saklaviye bölgesinde tuzağa düşürdüğü askerler üzerinde ilk kez kimyasal silah kullandığını ve burada bulunan 400 askerin çoğunun boğularak öldüğünü söyledi. Bedri, bu saldırıdan, önlem almakta geç kalan Genelkurmay Başkanı, Başbakan Haydar el-İbadi ve Anbar Operasyon Komutanlığı'ndan Faşid Flaih'i sorumlu tuttuklarını açıkladı.

17 Eylül tarihinde, Wall Street Journal'ın Ortadoğu muhabiri Matt Bradley, Irak'ın Duhuliye kentindeki hastanelere, klorin gazından etkilendiği tahmin edilen yaralılar geldiğinin, hastane çalışanları tarafından söylendiğini aktarmıştı. Bradley, toplamda 12 kişinin klorin gazından etkilendiğini duyurmuştu. İspanyol haber ajansı EFE ise, klorin gazlı saldırıda en az 14 IŞİD'linin öldüğünü, saldırıdan etkilenen Irak askerlerinin de hastaneye geldiğini iddia etmişti. EFE'de, olayın Duhuliye'de gerçekleştiğini yazmıştı. EFE'ye konuşan güvenlik güçleri, 7 IŞİD'linin de saldırıda yaralandığını söylemişti.

Yani 17 Eylül'de IŞİD'in Iraklı askerler üzerinde kullanmak istediği klorin gazı, kendi militanlarını vurmuştu. Ancak IŞİD'in ilk kez klor gazı kullandığı iddiası doğru değil. IŞİD, henüz Irak İslam Devleti adını kullanıp El Kaide'ye bağlı iken de, özellikle Anbar'da birden fazla kere klor gazının kullandığı saldırılar gerçekleştirmişti.