IŞİD, Hıristiyan kentinin suyunu kesti

Irak-Şam İslam Devleti, Irak'ın Karakuş kentindeki Hıristiyanları sürgün etmek için su kesintisi uyguluyor.

(soL - Dış Haberler) Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un kuzey doğusunda bulunan Hıristiyan şehri Karakuş, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından kuşatılmış durumda. 50 bin kişinin yaşadığı kent, şimdi de susuzlukla terbiye edilmeye başlandı.

Musul'u aldıktan sonra civar köylerin ve Karakuş'un Ceyhan nehriyle olan bağlantı noktalarını engelleyen IŞİD, böylece bölge halkını Kürdistan bölgesinden tankerlerle su taşımaya itti. Peşmerge tarafından korunan kentte bu nakliye işi oldukça maliyetli.

Halk, kentteki kiliselerin önünde, kuyulardan çıkan suyu doldurmak için uzun kuyruklar oluşturuyor. Bazı yardım kuruluşları çok sayıda su tankı gönderse de, suyun nereden taşınacağı veya bulunacağı kriz yaratmaya devam ediyor. Halk, acil durum su tanklarını doldurabilmek için her gün 10 dolar ödemek zorunda kalıyor.

IŞİD, 18 Temmuz'da yayımladığı bildiride, Hıristiyanlara 3 seçenek sunmuştu: Müslüman olmak, cizye ödemek ya da kılıçla öldürülmek. Bu bildirinin ardından çok sayıda Hıristiyan aile Karakuş'a göç etti. Karakuş'a kaçan rahiplerden Emanuel Adil Kallu, IŞİD'lilerin Hıristiyan tarihini silmek ve Hıristiyan inancını yok etmek istediklerini kaydediyor.

Kentte elektrik kesintileri de sıklıkla yaşanıyor. IŞİD, Karakuş'un etrafındaki Müslüman köy ve kasabalarına, Karakuş'la ticaret yasağı getirdi. Bu nedenle kentteki mağazaların çoğu kapanmış durumda.