‘IŞİD Esad'ın işi’ diyen ÖSO’cu IŞİD’e katıldı

Kendilerini ‘Özgür Suriye Ordusu’ (ÖSO) olarak adlandıran grubun komutanlarından Ömer Ğerba, Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saflarına katıldı. Geçtiğimiz yaz aylarında IŞİD’e karşı savaşa katılan Ğerba, “IŞİD’in Suriye yönetimi tarafından kurulduğunu” iddia etmişti.

(soL - Dış Haberler) Kendilerini ‘Özgür Suriye Ordusu’ (ÖSO) olarak adlandıran grubun komutanlarından Ömer Ğerba, İslam Devleti (İD) adını alan Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saflarına katıldı. Geçtiğimiz yaz aylarında Suriye’nin kuzeyindeki İdlib eyaletinde, IŞİD’e karşı savaşa katılan Ğerba, bu çatışmalar sırasında BBC Arapça’nın konuğu olmuş ve “IŞİD’in Suriye yönetimi tarafından kurulduğunu” iddia etmişti.

Youtube’da yayımlanan başka bir videoda Ğerba, bu kez aralarında ünlü IŞİD komutanlarından Şakir Vahayip’in de bulunduğu bir grupla ilahi söylerken görülüyor.

Batı'nın 'ılımlı' cihadcıları
Ğerba, 28 Ekim 2013’te yayımlanan üçüncü videoda İdlib’e bağlı Yakubiye kasabasında bir kilise önündeki Meryem Ana heykelini parçalarken görüntüleniyordu.

Buna rağmen, Ğerba’nın da aralarında bulunduğu ÖSO militanları, IŞİD’le çatıştıkları için batı basını tarafından “ılımlı” olarak tanımlanıyor.

ABD’nin telkiniyle, IŞİD’e karşı savaşan gruplar çoğu zaman “ılımlı” olarak anılsa da aslında bu durum gerçeği yansıtmıyor. IŞİD’e karşı kuzey Suriye’deki çatışmaların başını çeken iki gruptan biri olan Ahraru’ş Şam, El Kaide Emiri Eyman Ez-Zevahiri’nin “Şam diyarı” temsilcisi Ebu Halit es-Suri’ydi. Gerçek adı Muhammed Behaya olan, es-Suri, ABD ve İspanya istihbaratlarına göre 11 Eylül saldırılarında yer almış bir isimdi.

Ahrar’uş Şam grubu, IŞİD’le birlikte 2013 yılının yaz aylarında “Ümmetin Annesi Ayşe” adı verilen operasyonla Lazkiye’nin kuzeyindeki Alevi köylerini basmıştı. Bu saldırıda, 200 kadar sivilin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

IŞİD’e karşı savaşın başını çeken diğer grupsa, El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra Cephesi. Ahraru’ş Şam’la birlikte hareket eden bu grup da, özellikle Humus bölgesinde Alevi ve Hristiyan köylerine yönelik saldırılara katılmıştı. Lazkiye katliamının da faillerinden olan grup, Ürdün sınırında da ÖSO gruplarıyla ortak hareket ediyor.

ÖSO grupları da IŞİD’le birlikte özellikle Halep’in doğusunda bir dizi ortak operasyon düzenlemişti. Bu operasyonların en büyüğü, 2013 yılının Mart ayında Rakka’nın alınması olmuştu.

Çoğu IŞİD’le benzer ideolojiye sahip ÖSO grupları, ABD’nin telkiniyle IŞİD’e karşı savaşma kararı almış, eş zamanlı olarak batı basınında IŞİD’in Suriye yönetimi tarafından kurulduğu iddiaları gündeme gelmişti. Bu iddiaların dayanağıysa, daha önce IŞİD’le birlikte hareket eden ÖSO komutanları oldu.

Ğerba, IŞİD komutanlarıyla: