IŞİD, ABD'li gazeteciyi infaz etti hükümet 2 yıl boyunca yalan söyledi

Irak-Şam İslam Devleti, ABD'ye "misilleme" olarak, 2 yıl önce kaçırdığı gazeteci James Foley'nin kafasını kestiği videoyu yayımladı. Foley ilk kaçırıldığında, Suriye hükümetinin elinde olduğu iddia ediliyordu. ABD hükümeti, bu bilginin doğru olmadığını bilerek sakladı.

(soL - Dış Haberler) Irak'ta ABD ordusunun saldırılarına hedef olan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), iki sene önce Suriye’de kaçırdığı ABD'li gazeteci James Foley’nin başının kesildiğini gösteren bir video yayınladı.

“Amerika’ya Mesaj” başlıklı videoda bir IŞİD militanı “Bu, Amerikalı James Wright Foley. Hükümetiniz İslam Devleti’ne saldırılarda başı çekiyor. Bugün hava kuvvetleriniz Irak’ta her gün bize saldırıyor” dedikten sonra Foley’nin başını kesiyor, ardından yüzüstü düşen cesedininin üzerine kafasını bırakıyor. IŞİD militanı daha sonra aynı şekilde giydirilen bir başka ABD’li gazeteci Steven Sotloff’u göstererek onun kaderinin de ABD Başkanı Barack Obama’nın “bir sonraki kararına” bağlı olduğu tehdidinde bulunuyor. IŞİD militanının, oldukça düzgün bir İngiliz aksanı ile konuşması dikkat çekti.

Başı kesilmeden önce ABD’li gazeteci Foley ise şu metni okuyor: “Dostlarımı, ailemi ve sevdiklerimi benim gerçek katilim olan ABD hükümetine karşı ayaklanmaya çağırıyorum. Benim birazdan yaşayacağım şey ABD hükümetinin suçlarının bir sonucudur.”

FBI'ın, videonun gerçekliğini araştırdığı belirtiliyor.

IŞİD'in elinde olduğu biliniyordu, ABD sakladı
James Foley Kasım 2012'de ortadan kaybolduğunda, hemen hemen tüm Batı medyası, ABD'li gazetecinin Suriye yönetimi tarafından kaçırıldığını propaganda etmişti.

Dün video yayımlandıktan sonra, Foley'nin ailesi bir açıklama hazırlayarak bunu medyaya gönderdi. O sırada, Foley'nin öldürüldüğü videoya dair resmi bir açıklama hala gelmemişti ve aile, hala videonun sahte olabileceğine dair bir umut taşıyordu.

Daha ilginç bir bilgi ise, Foley ortadan kaybolduğunda onun Suriye hükümetinin elinde olduğuna dair haber yapan GlobalPost'tan geldi. İnternet yayınının CEO'su ve kurucusu Philip Balboni, ilk etapta Foley'nin Suriye hükümetinin elinde olduğuna dair yayın yapmalarına rağmen, daha sonra gazetecinin İslamcı militanlar tarafından kaçırıldığına dair güçlü nedenlere sahip olduklarını söyledi. Balboni, bu bilgiyi Folley'nin ailesinin isteği ve hükümetin tavsiyesi üzerine paylaşmadıklarını vurguladı. Balboni, bir özel güvenlik şirketi ile çalıştıklarını ve konu hakkında büyük miktarda bilgiyi topladıklarını da sözlerine ekledi.

Foley, kaçırıldığı sırada "freelance" gazeteci olarak GlobalPost'a çalışıyordu.