İşgalciler savaşmamak için para ödüyor

Afganistan’da işgal güçleri savaşı kazanamayacaklarını anlayınca, çareyi Taliban’a para vermekte buldu. Afgan yetkililere göre, birçok NATO ülkesi, askerleri öldürülmesin diye Taliban’a para öüyor.

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, Afganistan’daki İtalyan askerlerinin savaşmamak amacıyla Taliban’a ve yerel komutanlara para verdiğini, ancak bunu NATO’daki diğer müttefiklerine söylemediğini yazdı. Gazetede yayımlanan haberde, geçen yıl ağustos ayında on Fransız askerinin öldüğü saldırının, İtalyan yetkililerin Taliban’a para ödemeyi kesmesi sonucu meydana geldiği belirtildi.
Fransız askerlerin, nispeten sakin bir bölge olan başkent Kabil'in doğusundaki Sarobi’de Taliban militanlarının kurduğu pusuda öldürülmesi, Afganistan’daki Fransız birlikleri açısından en büyük kayıp olmuş, Fransa’da savaşa yönelik tepkiyi daha da artırmıştı. Militanların öldürdükleri askerlerin üniformaları ve silahlarıyla çekilen fotoğraflarının yayımlanması, Fransız halkını dehşete düşürmüştü.

Fransız askerleri, Sarobi bölgesinin denetimini saldırıdan bir ay önce İtalyan askerlerinden devralmıştı. Times’ın haberine göre, Fransız askerleri İtalyan gizli servisinin Taliban’a ve yerel komutanlara, bölgede çatışma çıkmaması için onbinlerce dolar para ödediğini bilmiyordu. İtalya’nın “savaş taktiğinden” bihaber olan Fransızlar’ın, Sarobi bölgesindeki tehlikeler konusunda yanlış tahminlerde bulundukları, bu durumun, pusuya düşürülen askerlerin neden hafif silahlarla donatıldığını ve yetersiz hava desteği aldığını açıkladığı ifade edildi. Haberde, bölgeden ayrılan İtalyan askerlerinin geçen yıl yalnızca bir kayıp verdiğine dikkat çekildi. Ayrıca, İtalya’nın Taliban’a para ödediğini telsiz kayıtlarından öğrenen ABD’nin, İtalyan yetkililere diplomatik yollarla şikayetlerini ilettiği bildirildi.

İtalya ve NATO reddetti
İtalya hükümetiyse, Times gazetesinde çıkan haberin doğru olmadığını savundu. Başbakan Silvio Berlusconi'nin makamından yapılan açıklamada, “hükümetin Taliban militanlarına yönelik herhangi bir ödemeye izin vermediği” ifade edildi. Berlusconi hükümeti, bir önceki hükümetin böyle bir ödeme yapmış olabileceğini belirterek suçu Romano Prodi başkanlığındaki merkez sol hükümete atmaya çalıştı.

NATO sözcülerinden General Eric Tremblay de, Kabil'de İtalya’nın Taliban militanlarına para verdiği haberleri üzerine, “Bu direnişçilere karşı uygulanan bir yöntem değildir. Ama Afgan hükümeti, bazen yerel angajmanlar yapıyor. Yani eğer böyle bir şey yapıldıysa bu uluslararası kuvvetlerden ziyade Afgan hükümeti tarafından olmuştur” açıklamasıyla İtalya’yı savunmaya çalıştı.

Kabil'deki Fransız ve İtalyan askeri sözcüleri yorum yapmaktan kaçınırken, Fransız Yarbay Jackie Fouquereau, “Fransızlar görev yaptıkları Kapisa ve Surobi'de direnişçilere para vermiyor” dedi.

‘Herkes yapıyor’
Adlarının gizli tutulmasını isteyen birçok askeri kaynak, bu türden uygulamaların özellikle Kandahar'da görev yapan Kanadalılar tarafından uygulandığını, ancak başka bölgelerde başka milletten askerlerin de benzer şeyler yaptığını söyledi. Bir askeri yetkili, İngiltere ve ABD güçleri hariç bu ülkede asker bulunduran birçok NATO ülkesinin Taliban'a askerleri öldürülmesin diye para ödediğini belirtti. Yetkili, “İtalyanların Herat bölgesinde de aynı yönteme başvurdukları yönünde elimizde bilgi var” dedi.

(soL – Dış Haberler)