İşgal yetmedi kıtlık da vuracak

ABD`nin aktaracağı asker sayısını açıklamasıyla Afganistan`ın bir kışı daha işgal altında geçireceği kesinleşti. Ancak bu yaz hasatın da az olması, yaklaşık 9 milyon Afganı işgalin yanı sıra bir de kıtlıkla karşı karşıya getirecek.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan`da devam eden ABD işgali ve sivilleri vuran çatışmalara gıda kıtlığı da eklendi. Afganistan halkının yaklaşık yarısı bu yılki düşük hasattan dolayı gıda kıtlığı yaşayacakken, ülkedeki küçük çiftçilerin artık üretim yapamaz hale geldiği belirtiliyor. Yaşanan gıda kıtlığının nedenleri arasında sert geçen kış, kurak devam eden yaz, dünya çapında artan gıda fiyatları gösterilirken ülkenin muzdarip olduğu işgal de hasadın az olmasında büyük bir etken.

Gıda krizi konusunda tespitlerde bulunan resmi görevliler, ülkenin en büyük sektörü olan tarımı geliştirmek için yeterince dış kaynak yardımı alamadıklarını söylerken sıcak çatışmalarla devam eden işgali göz ardı etmeye devam ediyor. Yetkililer kış gelmeden insani yardımların artması gerektiğini belirtirken, Bamyan eyaletinden Said Muhammet adlı 60 yaşındaki çiftçi "30 yıldır savaşın içindeyiz, ama hiç bu kadar kötü durumda olmamıştık. Kış için yiyeceğimiz yok. Çalışmak için şehirlere gideceğiz" diyerek durumun ciddiyetini vurguluyor.

Muhalif siyasetçi Aşmat Gani ülkenin yoksul kesiminin açlık nedeniyle ayaklanabileceğini belirtiyor. Hükümet ise ABD`nin acil olarak ihtiyaç duyulan gıdanın yarısını karşılayacağını açıkladı.

NATO üyeleri Afganistan`da maliyet hesabında
Karşı karşıya olunan krizin en büyük nedeni savaş olmasına rağmen ülkenin yardım yoksunu olduğu ve uluslararası örgütlerin bu anlamda daha etkin çalışması gerektiğine yapılan vurgu, işgalin Afganistan`ın kaderiymiş gibi algılanmasına neden oluyor. Gıda yardımından ziyade ABD&acutenin Afganistan`da yaratmış olduğu batağı temizlemesi için baskı yaratılması gerekirken, ABD ülkenin güvenlik yükünü tüm NATO üyelerine yıkmaya çalışıyor. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Cuma günü yapılan NATO zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Afganistan Ulusal Ordusu`nun masraflarının tüm NATO üyeleri tarafından paylaşılması gerektiğini belirtti. Ülkeden çıkmak için NATO`nun Afganistan ordusunu geliştirmesi gerektiğini ve bunu hedeflediklerini belirten Gates, "Güvenliği tamamıyla Afgan yetkililerine teslim etmek istiyoruz, bu nedenle maliyetlerin paylaşılması gerekir" dedi.