İşgal meyvesini(!) vermeye başladı

ABD tarafından 2003 yılında işgal edilen Irak, 1990’da Kuveyt’e savaş açmasından beri en yüksek günlük petrol üretimine başlıyor.

Mart ayında seçime giden Irak’ta dokuz buçuk ay sonra kurulan hükümetin Petrol Bakanı Irak’ın yeni petrol stratejisini açıkladı. Mart ayından beri süren koalisyon görüşmelerinde paylaşılamayan Petrol Bakanlığı görevini Abdulkerim El Luaybi üstlenmişti.

El Luaybi yaptığı açıklamada Irak’ın günlük petrol üretim miktarının artacağını belirterek, 1990 Kuveyt savaşından beri en yüksek üretime geçeceklerini söyledi. Kuveyt savaşında ülkede günde 3 milyon varil petrol üretilirken, yeni bakan günde 100 bin varil daha fazla petrol üreterek günlük üretimin 2.6 milyon varil olacağını söyledi.

Petrol bakanı hedeflerinin 2017 yılında günde 12 milyon varil petrol üretimi olduğunu, 2011 sonuna kadar ise 3 milyon varil üretim yapmayı hedeflediklerini belirtti.

2008 yılından beri 15 şirket ile petrol ve doğalgaz antlaşması imzalayan Irak’ın bütçesinin yüzde 95’ini petrol üretimi oluşturuyor. Dünyanın en büyük dördüncü petrol rezervine sahip Irak’ın tahmini 143 milyar varillik petrole sahip olduğu belirtiliyor.

(soL-Dış Haberler)