İrlanda İran’la diyalog önerdi

İrlanda, İran’a yaptırımların artırılması konusunda hemfikir olan Avrupa ülkelerden farklı olarak diyaloğun devam ettirilmesini savundu.

soL (DIŞ HABERLER) İran'a ABD'den sonra Avrupa ülkeleri ve İngiltere'den gelen yaptırım kararlarına rağmen İrlanda İran'la diyaloğa devam edilmesini gerektiğini belirtti. İran'ın nükleer programlarına 5+1 ülkeleri tarafından çözüm olarak sunulan planın da konuşulması gerektiğini belirtti.

İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, Dublin'de İran Dışişleri Bakanlığı Yardımcısı Mehdi Safari ile görüştü. Martin, İran'ın Orta Doğu'da önemli bir rol oynadığını belirtirken Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un Avrupa turunda İran'a desteğin çekilmesi için çağrıda bulunduğunu ve bu anlamda çağrısına da destek bulduğunu hatırlattı. Ancak İrlanda İran'ın da kendisi gibi Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme anlaşmasının taraflarından biri olduğunu ve bu nedenle nükleer çalışmalarını ilaç, tarım ve elektrik üretim alanları gibi barışçıl bir amaçla yaptığını ifade etti.

İki ülke temsilcisinin görüşmelerinin bir kısmını da ticari ortaklık konuları oluşturdu. Ekonomik işbirliği çerçevesinde iki ülke de iki misli vergi uygulamasına son verme konusunda hemfikir oldu.

İngiltere'ye yanıt
İran Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Aladdin Burujerdi İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni yok sayan sıkı yaptırımlarını kınadı. Bu yaptırımların "yasadışı" olduğunu vurgulayan Burujerdi, Ingiliz Büyükelçisi Geoffrey Adams'la yaptığı görüşmede İran'ın bu yaptırımlara gerekli yanıtları vereceğini belirtti.

İngiltere ABD'nin artan nükleer çalışma provokasyonu sonrasında İran'ın yurtdışında en büyük sermayeye sahip bankası olan Melli Bankası'nın malvarlığını donduracağını ve gaz ve petrol sektöründen yeni bir düzenlemeye gideceklerini belirtmiş ayrıca İngiliz avukatları Halkın Mücahit Örgütü adlı silahlı örgütün terörist listesinden çıkarılacağını vurgulamıştı