İranlı nükleer fizikçiye suikast

Tahran, suikasta kurban giden nükleer fizikçinin ölümünden ABD ve İsrail’i sorumlu tutarken, ABD’nin İran’ın nükleer programına katkı koyan bilim insanlarını ortadan kaldırmaya çalıştığı öne sürülüyor.

İran’da Tahran Üniversitesi’nde görevli bir nükleer fizikçi, bu sabah evinin önünde uzaktan kumandayla düzenlenen bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti. İran, Profesör Mesud Ali Muhammedi’nin öldürülmesinden “karşı devrimci güçleri, ABD’yi ve İsrail’i” sorumlu tuttu. Yarı resmi Fars haber ajansı, Muhammedi’nin nükleer enerji profesörü olduğunu ve ülkenin nükleer çalışmalarına da katıldığını bildirdi. İran’da İngilizce yayın yapan Press TV de, ABD’nin İranlı bilim insanlarını kaçırmaya ve öldürmeye çalıştığını kaydetti.

Suikastın kim tarafından düzenlendiği yönünde bir açıklama yapılmazken, saldırıyla ilgili soruşturma açıldı. El Cezire muhabiri, Tahran’ın nükleer bilimcileri sıkı olarak koruduğunu ancak, İran’ın nükleer programıyla bağlantılı isimlerin yabancı istihbarat servislerinin hedefinde olduğunu söyledi. Londra’da yaşayan İranlı gazeteci Baker Moin de, İran’ın olayın arkasında İsrail’in olduğundan şüphelendiğini vurgulayarak, “Daha önce de İran’ın nükleer faaliyetlerine katılmak isteyen isimlerin tehdit edildiğine dair haberler vardı. Suikast olaylarıyla ilgili çeşitli iddialar da gündeme gelmişti. Ancak son aylarda ilk defa Tahran’da böyle bir şey oldu” dedi.

ABD İran üzerindeki baskıyı arttırmak için ülkenin nükleer silah ürettiğini öne sürerken, İsrail sık sık ülkeye saldırı tehdidinde bulunuyor. İran ise nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu belirterek bu çalışmalardan vazgeçmeyeceğini ifade ediyor.

İranlı bir başka nükleer fizikçi, Şahram Amiri, geçen haziranda Suudi Arabistan’ın Medine kentinde kaybolmuş, Tahran Suudi yetkilileri Amiri’yi
ABD’ye teslim etmekle suçlamıştı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Amiri’yle beraber en az 11 kişinin ABD’deki cezaevlerinde tutulduğunu belirtmişti.
(soL - Dış Haberler)