İran’dan Suriye krizi için çözüm önerisi

İran’ın, Tahran’a temaslarda bulunmak için gelen Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi’ye Suriye’de yaşanan krizle ilgili olarak kapsamlı bir çözüm önerisi sunduğu bildirildi. Önerinin gönderildiği ülkeler arasında Türkiye de var.

Hürriyet'in haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye’de 19 aydır devam eden çatışmaların sona ermesi için bir tasarı hazırladıklarını ve öneriyi Tahran’a temaslarda bulunmak üzere gelen Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi’ye ilettiklerini açıkladı.

Önerinin içeriği konusunda bilgi vermeyen Salihi, Suriye sorunun giderilmesi için İran’ın görüş ve fikirlerine kapsamlı olarak yer verdiklerini ifade etti.
Salihi yaptığı açıklamada, Suriye halkının da diğer halklar gibi özgürlük, seçim, ve anayasa dahil tüm taleplerinin karşılanması gerektiğini belirtirken,
“Suriye’deki kriz, barışçıl yollarla ve bu halkı tarafından halledilmeli” diye konuştu.

Önerinin, Suriye dahil olmak üzere Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır yönetimlerine gönderildiği belirtildi.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El İbrahimi de ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, İran'ın görüş ve önerilerinin Suriye'deki sorunun barışçıl çözümünde etkili olabileceğini söyleyerek Tahran’a teşekkür etti. Ancak İbrahimi'nin İsrail-Lübnan sınırında bulunan Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne bağlı Avrupalı askerlerin Suriye'ye barış gücü olarak gönderilmesi yönünde bir plan üzerinde çalıştığı da bugün basına yansımıştı.