İran'da sular durulmuyor

İran’da seçimleri kaybeden Musavi yandaşları, polisin sert tepkisine rağmen gösterileri sürdürüyor. Hükümet, Musavi yandaşlarının bir mitinigini yasakladı. Ahmedinecad yanlıları da sokaklara indiler.

soL (DIŞ HABERLER) İran'da Cuma günü gerçekleşen seçimlerde, yüzde 62 oy aldığı açıklanan Ahmedinecad karşısında seçimleri kaybeden, fakat seçimlere hile karıştırıldığını savunarak seçimlerin iptal edilmesi çağrısı yapan, resmi sonuçlara göre yüzde 33 oy alan Hüseyin Musavi yanlılarının gösterileri durulmuyor. Cuma akşamından beri gösterilere polis sert tepki veriyor, onlarca kişi gözaltına alındı.

Musavi yanlısı göstericiler, bugün yani Pazartesi Tahran'da düzenleyecekleri büyük bir miting için bir süredir sokaklarda bildiri dağıtıyorlardı. Musavi de miting için resmi başvuruda bulunmuştu. Ancak İran hükümeti, bu gösteriyi yasakladı.

İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Herhangi bir yürüyüş ya da toplanma için izin verilmemiştir ve her türlü toplanma ve yürüyüş yasa dışıdır" dedi.

Musavi'den "seçimler iptal edilsin" çağrısı
Musavi Pazar günü internet sitesinde 12 kişiden oluşan Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne seçimlerin iptal edilmesi çağrısında bulunduğunu açıkladı. Musavi,"Siz İran ulusunu, ülke genelinde barışçı ve yasal yollardan protestoları sürdürmeye çağırıyorum" dedi.

Musavi yanlısı gösteriler, özellikle Tahran'da yoğunlaşıyor. Tahran Üniversitesi'nin önünde polisle göstericilerin sürekli çatıştıkları kaydediliyor.

Ahmedinecad yanlıları da sokaklarda
Ancak Tahran sadece Musavi yanlısı gösterilere sahne olmuyor. Tahran'da üniversiteye çok yakın olan Vali Asr meydnaında buluşan on binlerce Ahmedinecad yanlısı gösterici, Ahmedinecad'ın seçim başarısını kutladı. Ahmedinecad, burada kitleye yaptığı konuşmada "İran'daki seçimler, en temizidir. Ama İran'ın içinde ve dışında bazıları çıkıp seçimlere hile karıştırıldığını söylediler. Nerede bu seçimlerde hile?" diye seslendi. Ahmedinecad, "Bazı insanlar demokrasiyi sadece kendileri için istiyorlar. Bazıları seçimler, özgürlük, temiz bir seçim istiyor. Bunu sadece sonuç kendilerine yarayınca kabul ediyorlar" dedi.

ABD'den "Kuşkuluyuz" açıklaması
Seçimlerin haftalar öncesinden beri Ahmedinecad karşısında Musavi'yi desteklediklerini belli eden ABD'nin Başkan Yardımcısı Joe Biden, seçim sonuçlarından kuşkulu olduğunu söyledi. Biden, "Bu seçmlerin nasıl yürüdüğüne dair korkunç sayıda soru var, ama bakalım, görmek için bekliyoruz, kesin bir karara varmak için yeterince veriye sahip değiliz" dedi.

ABD, Lübnan seçimleri öncesinde de ağırlığını Hizbullah karşıtı bloğa koymuş, üstelik seçimlere kısa süre kala Dışişleri Bakanı bizzat Lübnan'da seçimlere dair görüşlerini açıklayarak ve Obama yönetimi, Hizbullah'ın kazanması halinde ülkeye verilen yardımların kesileceğini açıklayarak ülkenin içişlerine karışmışlardı.