İran: Türkiye aramızı yapamaz!

İran Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, İran'ın ABD ile ilişkilerinde arabulucuya ihtiyacının olmadığı ifade edildi. Açıklama, ABD'ye olduğu kadar, Türkiye'ye de mesaj niteliğinde. Böylece Türkiye'nin "arabuluculuğa hazırız" politikası ilk kez bu kadar açık bir biçimde reddedilmiş oldu.

soL (HABER MERKEZİ) İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hassan Gashgavi, Tahran'da düzenlenen basın toplantısında, İran'ın ABD ile ilişkilerinde arabulucuya ihtiyacının olmadığını belirtti.

Tayyip Erdoğan'ın İran-ABD ilişkilerinde Türkiye'nin arabulucu olması yönündeki çağrısına yanıt niteliğindeki açıklamasında, Gashgavi, İran ile ABD arasındaki sorunların, başka bir ülkenin arabuluculuğu ile ele alınamayacak kadar derin olduğunu ifade etti.

İran, ABD ile pazarlık çıtasını yükseltiyor

Obama'nın seçim öncesinde gündeme getirdiği "İran ile koşulsuz diyalog" söylemi mümkün olduğunca hayata geçirmeyi deneyen İran'ın, ABD'yi doğrudan kendisiyle temas kurmaya yönlendirmeye çalıştığı görülüyor.

Obama, seçim zaferinin hemen ardından "İran'ın nükleer silah üretiminin kabul edilemez" olduğunu açıklasa da, ABD'nin Irak sorununda ilerleme kaydedebilmesi için bir biçimde İran ile diyalog kurmasının kaçınılmaz olduğu, İran'ın ABD'yi doğrudan kendisini muhatap almaya zorlarken bu koza oynuyor olabileceği belirtiliyor.

Türkiye devre dışı
Ortadoğu ve Kafkaslar'a dönük ABD'den bağımsız bir dış politika üretmeyen ve son zamanlarda çeşitli arabuluculuk rolleriyle etkinliğini artırma hesabı yapan AKP hükümeti, son olarak ABD - İran ilişkilerinde Türkiye'nin "köprü" rolü oynayabileceğini belirtmişti.

İran'dan gelen açıklama, AKP hükümetinin, bölgede Türkiye'nin etkinliğini artırmak için yönlendiği "kolaycı" girişimlerin sonuç getirmediği biçiminde yorumlandı.