İran Obama'dan laf değil iş bekliyor

Obama'nın perşembe günü yaptığı "taze bir başlangıç" çağrısını yanıtlayan İran'ın dini lideri Hamaney, ABD politikalarında şu ana dek bir değişim göremediklerini, ama olumlu adımlar atılması durumunda benzer şekilde karşılık vermeye hazır olduklarını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD lideri Obama'nın çıkışına, Meşhed şehrindeki yeni yıl kutlamalarında yanıt verdi. Obama, İran'ın hicri-şemsi takvime göre kutlamakta olduğu yeni yıl için, perşembe günü bir video mesajı yayımlayarak İran liderlerine ve halkına "taze bir başlangıç yapma" çağrısında bulunmuştu.

Obama, yeni Washington yönetimi olarak İran'la her alanda doğrudan diplomatik temas taraftarı olduklarını, yapıcı ilişkiler aradıklarını, ancak böylesi bir sürecin tehditlerle ilerlemeyeceğini, bunun yerine karşılıklı saygı temelinde ve dürüstlükle ilişki kurmayı amaçladıklarını belirtmişti. ABD'nin İran'ın "ülkeler topluluğunda" hak ettiği yeri almasını istediğini söyleyen Obama, bunun için Tahran'ın yapması gerekenler olduğunu, buraya terör ve silahlarla girilemeyeceğini, İran halkı ve medeniyetinin gerçek büyüklüğünü gösteren barışçıl hareketlerle bunun mümkün olabileceğini ifade etmişti.

Açıklama, bazı medya organlarında, İran'dan açıkça "şer ekseni" diye söz eden George Bush'un ardından Obama'nın ABD politikalarına radikal bir değişim getirdiği şeklinde yorumlanmıştı. Fakat Obama'nın bu mesajından bir hafta önce, İran'ın Amerikan ulusal güvenliğine tehdit oluşturmaya devam ettiğini söyleyerek bu ülke aleyhindeki yaptırımların süresini bir yıl daha uzatması, mesajın inandırıcılığına gölge düşürmüştü.

Hamaney: Biz değişim göremiyoruz

Dün Meşhed şehrindeki yeni yıl kutlamalarında halka seslenen Hamaney, iki devlet arasındaki ilişkilerde taze bir başlangıç yapılmasının, ABD'nin politikalarında keskin değişmeler yaşanmasına bağlı olduğunu söyledi. Hamaney, bu politikalarda şu ana dek İsrail'e verilen desteğin ve İran'a uygulanan yaptırımların artması dışında bir değişim göremediğini belirterek, "İranlıların yeni yılını kutluyorlar ama aynı zamanda İran'ı terörizmi desteklemekle ve nükleer silah geliştirmekle suçluyorlar" dedi.

Yeni ABD Başkanı ve hükümetiyle henüz yeterince deneyimlerinin olmadığını söyleyen Hamaney, Obama'nın bu tabloyu değiştirmeye niyetli olması durumunda İran'ın olumlu karşılık vermeye hazır olduğunu da ekledi.

Hamaney, "Adım atmanızı bekleyeceğiz, göreceğiz. Politikalarınızda değişen nedir? Aleyhimizdeki yaptırımları kaldırdınız mı? Siyonist rejimi desteklemeyi durdurdunuz mu? Aleyhimizde ithamlar yaymayı bıraktınız mı? Değiştirdiğiniz nedir, söyleyin. Sadece lafta yaşanan değişiklik yeterli değildir. Eğer gerçek bir değişim peşindeyseniz, bunu pratikte göstermelisiniz. Tavrınızı değiştirirseniz biz de değiştiririz. Eğer değişmezseniz milletler sizi değiştirecektir" dedi.

ABD'nin şimdiye dek İran'ı sık sık vurmakla tehdit ettiğini hatırlatan Hamaney, ayrıca İslam Devrimi sonrasında ABD'nin ülkedeki muhalifleri kışkırtmak için elinden geleni yaptığını, Saddam Hüseyin'e yeşil ışık yakarak İran'a saldırmasında ona destek verdiğini ve Amerikan savaş gemilerinin 1988'de bir İran yolcu uçağını düşürerek 290 kişinin ölümüne yol açtığını söyledi ve "Amerikan yetkilileri şunu bilsinler ki, İran halkını aldatmak ya da korkutmak mümkün değildir" dedi.