İran, IŞİD'e karşı birlik için nükleer programına esneklik istedi

İranlı yetkililer, ABD ve müttefiklerinin IŞİD'e karşı kurdukları koalisyonda, nükleer programlarına yönelik daha esnek davranıldığı takdirde destek verebileceklerini açıkladı.

(soL - Dış Haberler) İran, ABD ve müttefiklerinin IŞİD'e karşı kurdukları koalisyonda, İran'ın uranyum zenginleştirme programına dönük daha esnek davranıldığı takdirde, destek olabileceklerini belirtti.

Reuters'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen İranlı yetkili, nükleer müzakerelerle bölgesel gelişmelerin birbirinden ayrı ele alınamayacağının altını çizdi.

İran'ın Sünni militanlardan oluşan IŞİD'e karşı oluşturulacak koalisyona ilişkin, "karışık sinyaller" gönderdiği iddia ediliyor.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'nin IŞİD'e karşı birlikte çalışma teklifini reddettiklerini söylemiş, ABD ise kendilerinin böyle bir teklifte bulunmadıklarını belirtmişti.

Öte yandan hem ABD hem de İran'da, halk IŞİD'e karşı askeri bir operasyon ihtimaline sıcak bakmıyor.

İranlı bir yetkili "Bölgede İran'In konumu IŞİD'e karşı mücadelede önemli, iki yönlü bu ilişkide bir şey verirsiniz, bir şey alırsınız. IŞİD dünya güvenliği için tehlikeli, bizim barışcıl nükleer programımız ise değil" dedi.

Tahran, Batı'nın iddialarının aksine, nükleer programıyla atom silahları üretmeye çalıştığı iddiasını reddediyor.