İran’dan Sarkozy’ye sert yanıt

Fransa Cumhurbaşkanı’nın “İsrail İran’a saldırabilir” telkinine Tahran’dan sert tepki geldi. Tel Aviv ise askeri müdahale olasılığını şimdilik düşünmediğini açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Tahran, Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "İsrail, İran'a nükleer silahları yüzünden saldırabilir" ifadesine sert tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi dün yaptığı açıklamada, "Nükleer silahlar İran'ın savunma doktrinin bir parçası olamaz" dedi.

Önceki gün Suriye'de bulunan Sarkozy, "İran, askeri amaçlı nükleer teknoloji geliştirerek büyük risk alıyor. Bir sabah kalktığımızda İsrail, İran'ı vurmuş olabilir" ifadesini kullanmış ve bunun "meşru" olacağını vurgulamıştı.

Geçtiğimiz Haziran ayında Pentagon yetkililerinin, İsrail'in İran'a karşı bir saldırı hazırlığında olduğunu öne sürmesinin ardından Sarkozy'nin telkinleri, Tel Aviv'in İran'a saldırmasına dönük teşvik olarak nitelendirildi.

Peres: Askeri çözüm düşünmüyorum
Bu arada İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, İran'a karşı askeri müdahaleyi desteklemediğini belirtti. Peres, "Ancak dünya, İran'a şiddetli ekonomik yaptırımlar uygulamalıdır" şeklinde konuştu.

"Köktendincilerin nükleer silah sahibi olmasına izin verilmemesi gerektiğini" ifade eden Peres, Avrupalı liderlerin, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ve ABD'nin yeni seçilecek devlet başkanının bu konuda hemfikir olmasını istediğini belirtti. İran'ın bugün dünya için somut bir tehlike olduğunu iddia eden Peres, "İran tehdidini durdurmak bize bağlı" dedi.