İran basınından Türkiye’ye: ‘Amerikan İslamcıları’

İran’ın Mehr Haber Ajansı tarafından yayınlanan bir yazıda İslam dini “gerçek İslam” ve “Amerikan İslamı” diye ikiye ayrılarak Türkiye yönetimi “Amerikan İslamı”nı benimseyen ülkeler arasında gösterilerek eleştirildi.

İran merkezli Mehr Haber Ajansı, dün yayınladığı bir yazıda, İslamı “Amerikan” ve “gerçek” İslam diye ikiye ayırarak, Türkiye’ye yönetimini “Amerikan İslam’ını” benimseyen ülkeler arasında gösterdi.

Yazıya “İslam’ı benimsediği söylenen ülke liderleri niçin ‘yabancılarla’ kadeh kaldırıyor, el “sıkışıyor, İsrail gibi tiranlıkları destekliyor?” sorusuyla başlayan ajans, İran Devrimi’nin lideri Ayetullah Humeyni’nin İslam’ı “gerçek” ve “Amerikan” İslamı diye ayırdığını belirterek, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve diğer birçok Arap ülkesinin “Amerikan İslamı”nı benimseyen liderler tarafından yönetildiğini ifade etti.

DHA’nın aktardığı habere göre, İran merkezli Mehr Ajansı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yabancı liderlerle birlikte fotoğraflarını yayınlayarak üç lideri “Amerikan İslamı” benimseyen örnekler olarak sundu.

Yazıda, “Amerikan İslamı”nı benimseyen liderlerin yabancılarla el sıkışmak, onlarla tokalaşmak ve İslam’ın kesin emri olduğu belirtilen örtünmeyi Batılı geleneklere göre yumuşatmak gibi özellikleri olduğu ifade ediliyor.

Mehr Ajansı’nın yazısında ayrıca Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve diğer Körfez ülkeleri gibi ülkelerin Suriye’de İsrail’le birlikte tavır almasının da “Amerikan İslamı”nın bir örneği olduğu belirtiliyor.

Haberde kullanılan fotoğraflardan bazıları:


İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve Abdullah Gül


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Gül ve Erdoğan


Angelina Jolie ve Gül