Irak'ta seçimler sakin başladı

Kerkük ve Kuzey Irak dışındaki tüm bölgelerde vilayet konseyi üyelerini belirlemek üzere sandık başına giden Irak'ta seçim Tikrit'teki saldırı dışında sakin başladı.

soL (HABER MERKEZİ) Irak'ta vilayet konseyi üyelerini belirlemek için yapılan yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı. Yerel seçimlerin yapılmadığı Kuzey Irak'taki yerel yönetim ve Kerkük dışındaki 18 bölgede 15 milyon seçmen 14 bin adaydan 440'ünü seçecek. 2005 yılındaki seçimleri boykot eden Sünnilerin bugünkü seçime katılıyor olmasının vilayet konseylerinde Sünni ağırlığının artması sonucunu doğuracağı belirtiliyor.

Ülke çapında oy merkezlerine binlerce polis yerleştirilirken havalimanları ve sınırlar kapatıldı. Güvenlik gerekçesiyle araçların trafiğe çıkmasının da yasaklanması üzerine oy verme işleminin ağır yürüdüğü belirtiliyor. Öte yandan seçmenler üzerlerinde patlayıcı olup olmadığını anlamak için aramadan geçiriliyor.

Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'te düzenlenen bir saldırıda üç havan mermisi atıldı. Mermilerden birinin oy merkezinin 200 metre yakınına düştüğü ve bir aracın alev aldığı saldırıda ancak ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Seçim kampanyaları sırasında adaylardan en az sekizi çeşitli saldırılarda öldürülmüştü.
Vilayet konseyi üyelerinin belirleneceği bugünkü seçimin Irak'ta Aralık ayında yapılacak genel seçimler için de bir hazırlık niteliği taşıdığı belirtiliyor. Seçim sonuçlarının alınmasının günler sürmesi bekleniyor. Irak Başbakanı Nuri El Maliki bugün yapılan seçimi kendisi için bir yarı-referandum olarak görüyor.